Hoppa till huvudinnehåll

Terrormisstänkt norrman häktats i minst fyra veckor - nekar till brott för att slippa fängelse

Blommor utanför moskén.
Blommor utanför moskén. Blommor utanför moskén. Bild: AFP / Lehtikuva Norge

21-åringen som misstänks för skottdådet i en moské utanför Oslo nekar till brott eftersom han inte vill sitta i fängelse, uppger hans advokat.

- Han vill inte sitta i fängelse, svarade advokat Unni Fries på frågan om varför hennes klient nekar till anklagelserna.

Mannen sitter nu häktad misstänkt för mord på sin 17-åriga syster samt för terrorbrott.

På eftermiddagen hölls häktningsförhandlingen bakom lyckta dörrar i Oslo tingsrätt. Innan dörrarna stängdes hade mannen gått med på att fotas och filmas av medierna.

Han var blåslagen efter kampen mot männen som brottade ner honom i moskén, uppträdde lungt och log mot kamerona.

Den 21-åringen eskoteras i polisbil från häktningsförhandlingarna.
21-åringen eskorteras från häktningsförhandlingarna i polisbil. Den 21-åringen eskoteras i polisbil från häktningsförhandlingarna. Bild: AFP / Lehtikuva Norge

Häktingsförhandlingarna skedde bakom lyckta dörrar eftersom polisutredningen är i startgroparna på grund av att den misstänkte inte har samarbetat med polisen.

Vid femtiden finsk tid meddelade tingsrätten att mannen kommer sitta häktad i fyra veckor, varav de två första sker i total isolation. Det här betyder att 21-åringen inte kommer få besök eller brev samt att han har medieförbud. Medieförbudet upphävs efter två veckor.

Misstänks för terrorbrott

Mannen misstänks för mord på sin 17-åriga syster och även för moskéattentatet, som rubricerats som terrorbrott. Mannen nekar till anklagelserna.

– Det är för tidigt att säga någonting om motiv. Vi skulle väldigt gärna ha en dialog med mannen, men han vill inte prata med oss,säger Oslopolisens enhetsledare Rune Skjold till Dagbladet.

Den misstänkte 21-åringen har inget brottsregister, men är känd sedan tidigare hos polisen.

Polisen i Norge har bekräftat att de “för en tid sedan” undersökte mannen efter en orosanmälan om meddelanden han skrivit på internet.

En vit byggnad med skylten Al Noor Islamic Center.  Byggnaden är avspärrad med polisband.
Moskén 21-åringen stormade i lördags är avspärrad av polisen En vit byggnad med skylten Al Noor Islamic Center. Byggnaden är avspärrad med polisband. Norge,terrorattacker,Al Noor Mosque

Närstående: Hygglig typ med många vänner

Flera källor som står familjen nära beskriver mannen som en schysst hjälpsam typ som är utåtriktad och hade vänner men som samtidigt kunde vara lite reserverad.

En källa som senast träffade 21-åringen under sommaren säger till Dagbladet att mannen verkade må bra och pratade om vad han ville göra med sin framtid.

Den misstänkte är förmögen och har egendomar till ett värde av flera miljoner norska kronor.

Enligt flera källor förändrades ändå 21-åringen efter ett dödsfall inom familjen.

Efter dödsfallet blev han starkt religiös samtidigt som han började uttrycka allt mer högerextrema åsikter.

Uttryckte högerextrema åsikter på internet

På internetforum visade sig de högerextrema åsikterna betydligt tydligare.

Skärmdumpar som NRK fått tillgång till visar att mannen varit aktiv i diskussionsforum bara timmar före han gick in i moskén iklädd skottsäker väst, hjälm och med ett vapen i handen.

I ett av inläggen skriver 21-åringen bland annat att han är utvald av helgonet Tarrant, alltså 28-åringen som dödade 51 personer under en moskéattack i Christchurch på Nya Zeeland i mars.

Skytten misstänks också ha skrivit om skytten i El Paso samt uppmanat sina andra på diskussionsforumet att ta “raskriget från forumet ut till riktiga världen”.

I ett inlägg som är tidsstämplat bara några timmar innan lördagens angrepp ger mannen uttryck för att han skulle vilja livestreama och avslutar texten med “Valhalla väntar”

Hånas på högerextrema forum

Moskéattacken blev sannolikt mycket mindre blodigt än planerat, tack vare några män inne i moskén som lyckades brotta ner 21-åringen.

Enligt terrorforskaren Tore Bjørgo blir nu den misstänkte hånad och utskrattad i högerextrema forum.

– Han klarade inte att döda någon. Därmed blir han sedd som en förlorare, en loser, och blir utskrattad, säger Tore Bjørgo, chef på Senter for ekstremismeforskning, till NRK.

Källor: NRK, Dagbladet, SR