Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesminister Haavisto om finländarna i lägret al-Hol: ”Risk att det tar månader innan problemet är löst”

Pekka Haavisto på De Grönas ministergrupps presskonferens i Borgå 12 augusti 2019.
Pekka Haavisto uttalade sig om situationen i al-Hol då De Grönas ministrar träffades i Borgå på måndagen. Pekka Haavisto på De Grönas ministergrupps presskonferens i Borgå 12 augusti 2019. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

De finländare som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien kan få vänta i månader på att komma tillbaka till Finland. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto väntar Finland nu på besked från de kurdiska myndigheterna som övervakar lägret.

Frågan om vad som ska hända med de finländare som sitter fast i det ökända lägret al-Hol i Syrien stampar på stället.

Flera europeiska länder har evakuerat kvinnor och barn som åkt ner till Syrien och Irak för att strida för terrorgruppen IS. Finland har däremot för tillfället inga planer på att ta hem sina medborgare.

- Det finns en risk att det här kan ta ännu några månader. Men vi har också sagt att det är omöjligt att hålla människor i läger som en permanent lösning. Man måste lösa problemet på något sätt och vi väntar fortfarande på vad den kurdiska myndigheten ska göra, säger Haavisto.

Haavisto kommenterade situationen med finländarna i al-Hol för Svenska Yle då De Grönas ministergrupp träffades i Borgå på måndagen.

Ett stort problem i processen är att varken Syrien eller Finland erkänner den kurdiska regeringen som kontrollerar området i norra Syrien där al-Hol ligger.

Al-Hol-lägret i Syrien.
Levnadsförhållandena för kvinnorna och barnen i al-Hol beskrivs som mycket svåra. Speciellt bristen på vatten är en utmaning i det överbefolkade lägret. Al-Hol-lägret i Syrien. Syrien,al-Hol

- Vi väntar fortfarande på att höra deras planer för vad som ska hända med de här människorna. Man har diskuterat olika juridiska processer mot de som har eventuellt har begått brott, men vi har inte ännu information om detta, säger Haavisto.

Möjligt för finländska medborgare att ta sig hem på egen hand

Enligt Skyddspolisen kan både kvinnor och barn som utsatts för våld och propaganda i Syrien utgöra ett säkerhetshot för Finland om de kommer tillbaka men inte integreras i samhället.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) har tidigare sagt att det inte är säkert att det går att åtala de här personerna för brott i Finland eftersom en del av dem rest iväg för att understöda terrorgrupper innan det var ett brott i Finland.

Regeringen klargjorde redan i slutet av juni att Finland inte aktivt kommer att hjälpa IS-kvinnorna och barnen att resa hem till Finland.

Beslutet kritiserades för att bryta mot barnens rättigheter, men sedan dess har frågan stampat på ställe.

Däremot finns inget som hindrar dem från att återvända om de lyckas göra det på egen hand.

- Vi har förstås informerat den kurdiska myndigheten i norra Syrien att ifall de låter finländare lämna lägret och ta sig till Erbil i Irak så är det möjligt för oss att skriva resedokument åt dem. Finländare har alltid enligt lag möjlighet att komma tillbaka till Finland på egen bekostnad, säger Haavisto.

Uppgifterna om hur många finska medborgare som bor i lägret varierar.

Den representant för den kurdiska regeringen som besökte Finland i juli talade om 8 finska kvinnor och 25 barn. Yle rapporterade i våras om att 11 finska kvinnor och 33 barn.

Svåra förhållanden i det proppfulla lägret

Internationella Röda Korset har uppmanat länderna att ta hem sina medborgare från lägret där det råder svåra förhållanden.

Lägret är byggt för 10 000 människor men bebos av över 70 000. Det råder brist på vatten, toaletter och tält.

I brist på beslut om hur Finland ska hantera situationen har regeringen satsat på humanitärt stöd till lägret.

- Vi har försökt ge så mycket humanitär hjälp till lägret som möjligt. Både Finlands Röda Kors och Röda Korset i de nordiska länderna har varit aktiva tillsammans med några andra humanitära organisationer, säger Haavisto.

I början av juli hade Finlands Röda Kors ett tiotal personer som jobbar inom sjukvården på plats i lägret

Både ärkebiskop Tapio Luoma och den ortodoxa kyrkans ärkebiskop Leo har uttalat sig i frågan och vill att kvinnorna och barnen hämtas hem till Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes