Hoppa till huvudinnehåll

Volleybollförbundet blev utan pengar då Sammelvuo tog över Ryssland – förbundets utlåtanden om kontraktet och förhandlingarna går isär

Rysslands chefstränare Tuomas Sammelvuo knyter näven.
Rysslands chefstränare Tuomas Sammelvuo knyter näven. Rysslands chefstränare Tuomas Sammelvuo knyter näven. Bild: EPA-EF​E/TANNEN MAURY/AOP Tuomas Sammelvuo

Efter att tränaren Tuomas Sammelvuo i våras lämnade landslaget har det mesta gått snett för volleybollherrarna. I ett uppmärksammat blogginlägg skriver förbundets vd Seppo Siika-aho att man helt enkelt var tvungen att släppa iväg Sammelvuo till Ryssland. En månad efter att Sammelvuo kritat på för Ryssland berättade ordförande Pasi Sydänlammi ändå om att komplexa förhandlingar pågick.

Volleybolltränaren Tuomas Sammelvuo presenterades den 1 mars som Rysslands volleybollherrars nya chefstränare och tackade därmed för sig som finsk förbundskapten.

Britten Joel Banks tog strax därefter över Finlands landslag och framgången har lyst med sin frånvaro, under Banks ledning har Finland förlorat sina samtliga 14 matcher.

I det nyss avslutade OS-kvalet förlorade Finland sina samtliga tre matcher. Finland kan i januari få spela om en kvarvarande OS-biljett, men det betraktas som extremt osannolikt att laget skulle lyckas med bedriften.

För Sammelvuos Ryssland gick det bättre under veckoslutet. Ryssland vann som väntat sina tre matcher och kunde kvittera ut en biljett till Tokyo 2020.

"Spekulationer om enorma kompensationer"

I ett blogginlägg belyser det finska förbundets vd Seppo Siika-aho nu läget i finsk volleyboll och tar samtidigt ställning till Sammelvuos flytt till Ryssland.

– Då Tuomas Sammelvuos flytt till Ryssland bekräftades i våras började även spekulationerna om enorma kompensationer som det finska förbundet kommer att få av det ryska förbundet.

– Avtalet mellan tränaren och förbundet ser ändå likadant ut som för vilken människa som helst, arbetstagaren har sina lagstadgade rättigheter att byta arbetsgivare. Det ryska förbundet var ingen avtalspart och då kontraktet bröts hade de heller inga förpliktelser.

Siika-aho förklarar att förbundet inte hade någon möjlighet att hindra Sammelvuo från att byta jobb. Samtidigt understryker han att förbundet inte heller hade någon sådan vilja.

– Tvärtom, vår uppgift är att också möjliggöra internationell framgång för våra spelare och tränare. Det gäller också landslagstränarna. Det har varit otroligt att följa hans framgång i Ryssland.

Förbundet förhandlade med Ryssland

Siika-ahos påståenden står ändå i strid med tidigare uppgifter från förbundet. I november 2015 meddelade förbundet att Sammelvuo har tecknat på ett 2+2-års visstidskontrakt, som skulle träda i kraft i årsskiftet 2016–2017.

Ordförande Pasi Sydänlammi konstaterade i slutet av mars till Yle Urheilu att förbundet förhandlar med Sammelvuo om villkoren för att häva kontraktet och om en ekonomisk kompensation med det ryska förbundet.

Förhandlingarna pågick fortfarande i slutet av mars. Sammelvuo hade ändå en månad innan fått lov av det finska förbundet att krita på för Ryssland.

– En ekonomisk kompensation hör till denna helhetslösning som vi ännu inte har lyckats ro i mål. Det är mycket möjligt att vi får betalt, sade Sydänlammi.

– Vi har inte lyckats komma överens om en träff med ryssarna. Vi har använt oss av mejl och telefon. Vi bjöd dem till Finland, men ryssarna föreslog att vi skulle träffas i Schweiz. Det är lite svårt då avstånden är långa och alla har begränsat med tid.

Yle Sporten har försökt nå Seppo Siika-aho för en kommentar.