Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler skriver meddelanden på telefonen då de kör - trots att det är helt förbjudet

Tre personbilar som kör i en korsning.
Det gäller att hålla blicken på vägen och inte på mobilen då man kör. Tre personbilar som kör i en korsning. Bild: Yle/Marie Söderman trafik,Förbjuden körriktning

Du sitter bakom ratten och trafikljuset slår över till rött. Medan du väntar på att det ska bli grönt lyfter du upp telefonen och knackar hastigt ner ett meddelande. En stund senare lyfter du blicken och inser att det har blivit grönt, lägger ner telefonen och kör vidare.

Låter det här bekant?

Det här fenomenet har blivit allt vanligare i trafiken och det oroar polisen.

- Vi övervakar så mycket vi hinner men folk slarvar mer än tidigare, säger överkommissarie Stephan Sundqvist vid polisens larm- och övervakningssektor i Åbo.

Polisen har märkt att vi använder telefonen annorlunda nu jämfört med tidigare. Väldigt ofta skriver folk meddelanden på olika applikationer eller skriver e-post medan de kör, och det kan vara betydligt farligare än att tala i telefon.

Stephan Sundqvist.
Stephan Sundqvist. Stephan Sundqvist. Bild: Yle/Lotta Sundström stephan sundqvist

- Mobilen är viktig i dag och en del klarar inte av att göra bara en sak. När telefonen plingar till känns det nödvändigt att kolla vad som kom. Sen tänker man att man ”svarar bara snabbt”, men båda är förbjudna. Du kan inte läsa något på telefonen och ännu mindre kan du skriva medan du kör, det är helt förbjudet.

Den som tänker tala i telefon behöver hjälpmedel

Om du har telefonen i en ställning är det tillåtet att slå numret och tala i den via en bluetooth-, handfri- eller högtalarfunktion.

Men lagen säger att du inte får hålla telefonen i handen medan du kör.

Det bästa systemet om man måste ringa är enligt Sundqvist att ha automatisk koppling till bilen, så att det går det att inleda ett samtal med röststyrning. Den funktionen finns i allmänhet i nyare bilar.

En mobiltelefon
Båda händerna ska vara på ratten, inte på telefonen, då du kör. En mobiltelefon Bild: Yle/Carolina Husu internet,google,elektronik,datorer,Telefon,Mobiltelefon,iPhone,smarttelefoner

- Men det är egentligen inte heller att rekommendera. Att tala i telefon tar bort en stor del av koncentrationen. Vi ser det i trafikövervakningen att både körlinjerna och reaktionsförmågan påverkas av att du talar med någon i telefon, oberoende av hur du hanterar den, säger Sundqvist.

Svårt att koncentrera sig

Enligt Sundqvist händer det att det väcks misstankar om att föraren är berusad då man följer med en bil som kör instabilt, trots att chauffören är spiknykter.

- I åtta fall av tio är personen inte berusad utan håller på och knapprar på telefonen eller på radion, eller pysslar med något annat som inte har med trafiken att göra.

Applikationer på en smarttelefon.
Applikationer på en smarttelefon. Bild: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO WhatsApp,Facebook,Instagram

Överlag kan intensiva diskussioner med medpassagerarna i bilen också försämra koncentrationsförmågan hos chauffören.

- Men det finns klara och tydliga undersökningar som visar att om du talar i telefon medan du kör försämras trafiksäkerheten och det gör dig mer benägen att göra misstag i trafiken.

Dryga böter för den som gör fel

Straffet för en chaufför som talar i telefon på fel sätt eller knäpper på telefonen medan den kör är ordningsböter på 100 euro.

Bötessumman höjdes för några år sedan.

Den som konkret äventyrar trafiksäkerheten och till exempel förorsakar en krock på grund av telefonanvändning kan få dagsböter. Beroende på förseelsens art och ens inkomster kan bötessumman uppgå till flera hundra eller flera tusen euro.

Poliisiauto.
En böteslapp väntar för den som försummar trafiksäkerheten. Poliisiauto. Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,poliser,polisfordon,brottslighet,ungdomsbrottslighet,lagar,Polisbevakning,böter,lagövervakning,trafiksäkerhet,anhållande,polisen

Om du får tre ordningsböter inom tolv månader eller fyra ordningsböter inom två år försätts du i körförbud. Förbudet kan gälla från sex veckor till några månader. En extra grov trafikförseelse kan ge körförbud direkt.

Bötessumman för att köra utan fastspänt bilbälte är 70 euro, det vill säga något lägre än om du använder telefonen.

- Många frågar vilken logiken är där. Men om du låter bli att använda bilbälte äventyrar du i första hand din egen säkerhet. Om du talar i telefon äventyrar du också andras säkerhet, säger Sundqvist.