Hoppa till huvudinnehåll

Bottas önskemål till stallet kan ha kostat honom andraplatsen på Hockenheim: ”Teamet var säkert tvunget att filtrera bort vissa saker”

Valtteri Bottas talar med stallets personal.
Valtteri Bottas. Valtteri Bottas talar med stallets personal. Bild: Zoltan Balogh / EPA-EFE / All Over Press Valtteri Bottas

Valtteri Bottas bad själv stallet att inte hålla låda i teamets radio under avgörande stunder. Då fick finländaren inte heller höra att en viss kurva var hal. Samtidigt riktar han också en känga mot Charles Leclerc: Det han gjorde i Ungern var totalt onödigt.

Den första kurvan på Hockenheim blev ödesdiger för Valtteri Bottas i Tysklands grand prix. Finländaren såg ut att gå mot en andraplats i loppet men tvingades bryta efter att hans Mercedes flugit in i vallen och kvaddats.

Nu berättar Bottas för sajten Racefans att även stallkamraten Lewis Hamilton hade haft problem i samma kurva.

– De berättade inte något sådant för mig, säger Bottas för sajten.

"Med facit i hand..."

Men det är åtminstone delvis Bottas eget fel. Finländaren har nämligen bett stallet att inte pladdra på allt för mycket mot slutet av tävlingar för att kunna koncentrera sig på att köra.

– Det var ett lopp där det hände en massa hela tiden och teamet var säkert tvunget att filtrera bort vissa saker. De berättade det de kände att var väsentligast för mig, säger Bottas.

Valtteri Bottas kör ut på banan i sin vita Formula 1 bil.
Valtteri Bottas kör ut på Hockenhiem. Valtteri Bottas kör ut på banan i sin vita Formula 1 bil. Bild: xpbimages.com / All Over Press Valtteri Bottas,Formel 1

Bottas har också analyserat avkörningen i efterhand.

– Med facit i hand skulle informationen ha varit bra att ha. När jag såg video på hur det såg ut efteråt så insåg jag att en annan linje var torrare och bättre. Det såg man inte från bilen faktiskt, säger han.

"Ganska tydligt att han körde in i mig i onödan"

Oturen var framme också på Hungaroring, där Bottas krockade med både Hamilton och Charles Leclerc under det första varvet. Bottas framvinge gick sönder och han kom i mål som åttonde man.

Också här har video på det första varvet fått Bottas att se vad som egentligen hände.

– Jag tycker det är ganska tydligt att Leclerc körde in i mig i onödan. Han hade hur mycket utrymme som helst att fortsätta framåt ännu, men körde rakt framför mig istället, säger han och fortsätter:

– Jag älskar att köra tufft, men det där var totalt onödigt och det kostade mig racet. Han hade tur som klarade sig undan utan en punktering. Så där ska det inte se ut, säger han.

Bottas förhandlar som bäst om en kontraktsförlängning med Mercedes. Stallchefen Toto Wolff har tidigare berättat att stallet fattar sitt beslut om fortsättningen under det pågående sommaruppehållet.

F1-säsongen fortsätter i slutet av augusti i Spa.

Artikeln uppdaterad tisdagen den 13 augusti klockan 16.50: Valtteri Bottas körde ut i den första kurvan, inte i den näst sista.

Rubriken ändrad från "Bottas önskemål till stallet kan ha kostat honom andraplatsen på Hockenheim: ”De berättade inte för mig var Hamilton körde ut”" till "Bottas önskemål till stallet kan ha kostat honom andraplatsen på Hockenheim: ”Teamet var säkert tvunget att filtrera bort vissa saker""

Läs också

Nyligen publicerat - Sport