Hoppa till huvudinnehåll

"Dagen före skolstart fick vi veta att det inte blir något eftis" - nu kämpar Nordsjöföräldrarna med att få vardagen att gå ihop

Joakim Häggström är vice ordförande för FSL
Hur ska vi ordna vår vardag? säger Joakim Häggström vars son blev utan eftisplats i måndags. Joakim Häggström är vice ordförande för FSL Bild: Yle/Helena von Alfthan joakim häggström

Tjugo första- och andraklassare vid Nordsjö lågstadieskola fick på måndag eftermiddag besked om att den eftermiddagsklubb de anmält sig till inte blir av - en dag före skolstart. Företagaren som driver eftiset säger att de haft problem med rekryteringen och att eftisverksamheten inte lönar sig. Det sena beskedet motiverar hon med att de fortfarande intervjuade arbetssökande i måndags.

- Det kommer nog att bli en del pusslande. Det kändes väldigt hopplöst då vi fick beskedet. Hur ska vi ordna vår vardag? säger Joakim Häggström, vars son går på andra klass i Nordsjö lågstadieskola.

Fram till i går eftermiddag levde Häggström i tron att hans son hade en plats på FC Viikingits sporteftis.

Men en föraning om problem hade han.

Förra veckan fick han besked av skolans rektor Michaela Lindqvist om att eftiset haft svårigheter med att hitta personal.

- Det finns två eftisar här - Viikingits och Folkhälsans eftis. Vi fick besked från bägge att de saknade ledare, och dessutom saknade vi skolgångsbiträden, säger Lindqvist.

Eftisen och skolan bestämde sig för att söka personal tillsammans.
Det var rätt många som sökte jobben. Skolan hittade sina skolgångsbiträden och Folkhälsan sina eftisledare.

Lika bra gick det inte för Viikingits eftis.

Vi är ett billigt eftis, föräldrarna betalar 140 euro i månaden. Det blir väldigt lite kvar av den pengen efter personalkostnader och barnens mellanmål― Eva-Maria Saari, eftisföretagare

- Eftersom vi inte hade hört någonting antog vi att vårt eftis skulle börja på tisdag. Vi hade inte hört någonting från Viikingit förrän i går, säger Häggström.

En gunga hänger i en lekpark.
- Tjugo barn i Nordsjö blev utan eftis på extremt kort varsel. En gunga hänger i en lekpark. Bild: Yle/Antti Kuusiniemi Gunga,lekparker

Han håller som bäst på att fundera på vart hans son ska gå efter skoldagen.

- Han har en äldre syster som kan gå med honom från och till skolan ibland - men det blir nog problem.

De drabbade barnens föräldrar har också gjort en chattgrupp där de försöker hitta på nödlösningar.

- Vi funderar på vem som är hemma på eftermiddagarna och om barnen kanske kan fara till dem. Så får vi de första dagarna att rulla på i alla fall, säger Häggström.

Eftisföretagare: "Det blir inget eftis"

Ett samtal till fotbollsklubben FC Viikingits kansli visar att de inte själva visste om situationen förrän oroliga och upprörda föräldrar ringde dem i måndags.

Eftiset ordnas av ett utomstående företag under klubbens namn.

- Vi får knappast i gång eftiset. Vi har inte hittat personal och det är inte heller lönsamt att driva eftiset, säger Eva-Maria Saari från Orsasport, som håller i verksamheten.

Det sena beskedet till föräldrarna förklarar hon med att hon fortfarande intervjuade potentiella ledare på måndagseftermiddagen.

- Arbetssökanden ville inte ta emot jobbet eftersom hen menade att lönen var för låg.

Saari förklarar att lönen ligger på kring tolv euro i timmen. Det är ändå frågan om ett deltidsarbete, endast fyra till fem timmar om dagen. På grund av det faller många arbetssökande bort.

Ett tredje krav gjorde ändå att just Orsasport hade svårt att hitta personal: de kan endast anställa personer som kan fakturera sin lön via en utomstående tjänst eller ett företag.

- Vi är ett verkligt litet företag. Jag har bara en anställd. Tidigare har vi haft spelare från fotbollsklubben som ledare och de har fått lön från klubben. Men i somras fick vi höra att de spelarna som lett vårt eftis fått studieplatser och inte kan fortsätta, säger Saari.

Spelarna har fått en timersättning av klubben för sitt arbete. Klubben har sedan fakturerat Orsasport.

Staden borde be oss utvidga vår verksamhet för att det skulle vara möjligt. Men även i såna fall kan vi inte ta emot fler barn utan att öka på mängden ledare― Gun Eklund, Folkhälsan

- Det är bara drygt tjugo barn i gruppen i år. I fjol hade vi trettio barn. Det är inte lönsamt för oss att ordna eftiset. Vi är ett billigt eftis, föräldrarna betalar 160 euro i månaden. Det blir väldigt lite kvar av den pengen efter personalkostnader och barnens mellanmål, säger Saari.

Viikingits eftermiddagsklubb får heller inte understöd av Helsingfors stad, till skillnad från Folkhälsans klubb.

Ingen plats på Folkhälsans eftis

Skolans rektor Lindqvist säger att hon inte vet hur situationen ska lösas.

- Jag har haft fullt upp hela dagen eftersom skolan börjat. Eftermiddagsklubbarna är inte på skolans ansvar.

kvinna sitter i kontor
- Eftermiddagsklubbarna är inte på skolans ansvar, säger Michaela Lindqvist, rektor för Nordsjö lågstadieskola. kvinna sitter i kontor Bild: Nina Sederlöf/YLE stipendier

Hon tror inte att det blir aktuellt att skolan skulle ordna eftermiddagsverksamhet åt barnen.

- Vi har tidigare ordnat eftermiddagsklubbar å Hem och skolas vägnar. Det var ganska tungt för föräldraföreningen. Det var efter det som Viikingits eftermiddagsklubb kom hit. De behövde utrymmen och vi behövde eftisplatser, säger Lindqvist.

Folkhälsans eftis vid skolan har inte heller möjlighet att ta emot barnen.

- Även vi har svårt att hitta personal, säger Gun Eklund, vd för Folkhälsan välfärd.

Gun Eklund är vd för Folkhälsan Syd Ab
- Vi kan inte ta emot fler barn utan att öka på mängden ledare, säger Gun Eklund, vd för Folkhälsan välfärd. Gun Eklund är vd för Folkhälsan Syd Ab Bild: Yle / Jonna Nupponen folkhälsan syd ab

Det är Helsingfors stad som delar ut platserna vid Folkhälsans eftis.

- Staden borde be oss utvidga vår verksamhet för att det skulle vara möjligt. Men även i såna fall kan vi inte ta emot fler barn utan att öka på mängden ledare.

Halvtidsjobb passar endast människor i en viss livssituation, säger Eklund. Hon tror också att daghemmens personalbrist kan vara en orsak till rekryteringssvårigheterna.

- Obehöriga barnträdgårdslärare som tidigare skulle ha sökt jobb som eftisledare får nu genast jobb på daghemmen trots att de inte är färdigutbildade.