Hoppa till huvudinnehåll

Flygplatsen i Hongkong öppnade på nytt men demonstranterna hotar återvända under tisdagen

En demonstrant hålle rupp en plakat inne i flygplatsen i Hongkong.
En demonstrant håller upp ett plakat inne i flygplatsen i Hongkong En demonstrant hålle rupp en plakat inne i flygplatsen i Hongkong. Bild: EPA-EFE/LAUREL CHOR Hongkong,demonstrationer

Flygplatsen i Hongkong har på nytt öppnat efter gårdagens demonstrationer. Flygplatsen stängdes efter att tusentals demonstranter stormat delar av flygplatsen.

Demonstrationerna på flygplatsen pågick hela helgen, men stämningen blev mer hätsk på måndagen efter nya hårda sammandrabbningar mellan demonstranter och polis på Hongkongs gator.

Även Finnairs flyg till Hongkong på måndagseftermiddagen ställdes in på grund av oroligheterna. Det medför att dagens returflyg också är inställt. Nattflyget till Hongkong flyttades till tisdagsmorgonen.

”Öga för öga”

Enligt myndigheterna deltog som mest 5000 personer i demonstrationerna på flygplatsen på måndagen.

Då flygplatsen öppnades i dag hade demonstranternas banderoller avlägsnats, men graffitin på väggarna i ankomsthallen fanns fortfarande kvar. Bland graffitin finns bland annat orden ”öga för öga”.

En demonstrant med lapp över högra ögat på flygplatsen i Hongkong.
En demonstrant med lapp över högra ögat på flygplatsen i Hongkong. Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong

Slagordet tillkom efter att en demonstrant träffats i ögat av ett inkapslat blyhagel som polisen avfyrat under kravallerna. Den skadade kvinnan riskerar att bli blind på ögat.

På tisdagsmorgonen fanns endast en handfull demonstranter kvar på flygplatsen, men demonstrationsrörelsen har hotat återuppta aktionerna under dagen.

Tionde veckan

Demonstrationerna i Hongkong är inne på sin tionde vecka. Till en början handlade de om ett omtvistat lagförslag som hade möjliggjort utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Många befarade att lagen, som lagts på is, skulle användas för att överlämna oliktänkare till politiska domstolar. Demonstranterna kräver att lagförslaget skrotas helt.

Under sommaren har demonstrationsrörelsens utvidgats. Många deltagare kräver nu utvidgat självstyre och att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår.

Kina anklagar för terrorism

I Fastlandskina har irritationen över läget i Hongkong växt under sommaren. På måndagen anklagade Peking Hongkong demonstranterna för terrorism.

‒ Hongkongs radikala demonstranter har upprepade gånger använt extremt farliga vapen för att angripa polisen, vilket redan i sig är ett allvarligt brott. Nu börjar de första tecknen på terrorism att synas, sade Yang Guang som är talesperson för frågor som berör Hongkong.

Senare på måndagen trappade kinesiska massmedier upp nervkriget genom att visa bilder på pansarfordon som samlats i staden Shenzhen vid gränsen mot Hongkong.

Den statsägda tidningen Global Times rapporterar att kinesiska styrkor koncentreras i området för ”storskaliga övningar”.

Peking meddelade i slutet av juli att militär kan ingripa i Hongkong om stadens ledning ber om hjälp.

Källor: STT, Reuters, BBC, The Guardian