Hoppa till huvudinnehåll

Flygresenärers färdkost kan föra med sig afrikansk svinpest - tullhunden Rico ser till att smittan hålls utanför Finland

Tullen ökar satsningarna för att förhindra att den ekonomiskt förödande virussjukdomen afrikansk svinpest sprider sig till Finland från utlandet.

Ett led i kampen är den nya tullhunden Rico som ska skolas till mathund, den andra i sitt slag i Finland. Hunden börjar jobba sommaren 2020.

Labrador retrievern Rico kommer att placeras vid Helsingfors-Vanda flygplats eftersom afrikansk svinpest har spridit sig till Asien och antalet flygresenärer från Asien till Finland är stort.

Mathundens uppgift är att hitta förbjudna livsmedel som resenärer för med sig. Förutom på flygplatsen ska Rico jobba även i huvudstadsregionens hamnar där den ska hitta vildsvinskött som resenärer eventuellt har med sig.

Hunden Rico kommer att jobba vid Helsingfors-Vanda flygplats och i huvudstadsregionens hamnar.
Hunden Rico kommer att jobba vid Helsingfors-Vanda flygplats och i huvudstadsregionens hamnar. Hunden Rico kommer att jobba vid Helsingfors-Vanda flygplats och i huvudstadsregionens hamnar. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen hund,Finska tullen

Tullen kommer också att sätta upp informationsskärmar på de viktigaste flygplatserna samt vid gränsövergångarna vid den ryska gränsen.

- Situationen ute i världen är för tillfället oroväckande när afrikansk svinpest sprider sig och förorsakar enorma förluster för svinuppfödningen, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. (C)

Afrikansk svinpest är en form av blödarfeber hos svin och vildsvin. Finlands svinuppfödning och köttindustri skulle hotas av förluster på tiotals miljoner euro om sjukdomen spreds i Finland.

Sjukdomen är dödlig för svin, men viruset sprids inte till människan.

För att förhindra att djursjukdomar sprids är det förbjudet att föra in kött, köttprodukter, mjölk och mjölkprodukter till EU-området. Det är också förbjudet att skicka de här livsmedlen per post till EU.

I Kina upptäcktes det första fallet av afrikansk svinpest sommaren 2018. Nu finns sjukdomen i nästan hela Kina och i Kinas grannländer.