Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hongkongs flygplats har öppnat, forskare har hittat botemedel mot ebola, finansministeriet inleder behandlingen av nästa års statsbudget

WHO försöker motarbeta utbrottet med ett nytt vaccin
Två av fyra mediciner som testats på ebolasmittade patienter i Kongo sedan november har visat sig minskat dödligheten i den tidigare obotliga sjukdomen till runt 30 procent. WHO försöker motarbeta utbrottet med ett nytt vaccin Bild: EPA-EFE/STR WHO,vaccin,Ebola

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Idag inleder finansministeriet behandlingen av nästa års statsbudget under ledning av finansminister Mika Lintilä (C). Finansministern lovar att statsbudgeten år 2020 ska bjuda på lugn och förutsägbarhet för finska medborgare och företag.

Arbetet med att skapa en särlösning inom vården i Nyland kommer igång på allvar igen. Social- och hälsovårdsministeriet har kallat till en träff för städerna och kommunerna i Nyland på fredag.

Utrikes

Det finns oändligt många fler frågor än svar kring vad som egentligen hände i testområdet nära byn Nenoks i Archangelsk-området i nordvästra Ryssland den 8 augusti. En vik i Vita havet stängdes av för trafik efter olyckan. Det tyder på att något farligt har kommit ut i vattnet, säger militärprofessorn, överstelöjtnanten Petteri Lalu vid Försvarshögskolan i Helsingfors till Svenska Yle.

Flygplatsen i Hongkong har på nytt öppnat efter gårdagens demonstrationer. Flygplatsen stängdes efter att tusentals demonstranter stormat delar av flygplatsen. Även Finnairs flyg till Hongkong på måndagseftermiddagen ställdes in på grund av oroligheterna. Det medför att dagens returflyg också är inställt. Nattflyget till Hongkong flyttades till tisdagsmorgonen.

Två mediciner som testats mot ebola i Kongo-Kinshasa sedan november 2018 har minskat dödligheten signifikant bland testpersonerna. Forskarna bakom genombrottet tror att de nya botemedlen kommer att rädda tusentals liv.

Väder:

I landets södra och mellersta delar är det halvklart till mulet. På dagen kan det förekomma regnskurar och åska. Dagens högsta temperatur är 18...22 grader.

I landets norra del är det mulet och regn kan förekomma. I vissa områden kan det åska. Dagens högsta temperatur är 12...18 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes