Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö på Åland: Arktis allt viktigare i samtalen med Putin

President Sauli Niinistö i Mariehamn den 13 augusti 2019.
President Sauli Niinistö i Mariehamn den 13 augusti 2019. President Sauli Niinistö i Mariehamn den 13 augusti 2019. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Pommern,Mariehamn,Åland

President Sauli Niinistö säger att inga ämnen är tabu under de återkommande mötena med hans ryske kollega Vladimir Putin. Niinistö kommenterade frågan under ett besök på Åland på tisdagen.

Ilta-Sanomat rapporterade nyligen att Putin ska besöka Niinistö på Gullranda i Nådendal den 22 augusti, men presidentens kansli har inte bekräftat tidpunkten för mötet.

- Efter det officiella mötet håller vi än en gång en längre diskussionsstund på tumanhand under kvällens lopp, sade Niinistö på en pressträff i Mariehamn.

På Åland besökte presidenten bland annat museifartyget Pommern samt mikrobryggeriet Stallhagen i Godby.

Det kommande mötet har enligt Niinistö vissa likheter med mötet i Nyslott 2017. Ryssland och Kina hade innan dess inlett en stor manöver på Östersjön. Finland hade för sin del deltagit i den svenska manövern Aurora 17.

Då presidenterna möttes sade Putin att den rysk-kinesiska övningen inte var riktad mot någon. Niinistö passade på att svara att inte heller Aurora var riktad mot någon.

Även i år har den ryska militären övat på Östersjön, men Niinistö säger att tyngdpunkten i samtalen håller på att förflytta sig från Östersjön till Arktis.

Niinistö säger att Arktis enligt många personer till och med är en viktigare fråga än läget på Östersjön. Enligt presidenten är många intresserade av Arktis samtidigt som området så att säga inte har delats upp mellan parterna.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes