Hoppa till huvudinnehåll

Omvärlden reagerar på polisvåld under demonstrationerna i Moskva - Kreml försvarar polisens rätt att ingripa

Kreml försvarade under tisdagen polisens svar på protestvågen som ägt rum i Moskva sedan mitten av juli. Proteströrelsen kräver fria lokalval och polisen har vid flera tillfällen tagit till våld för att skingra demonstranterna, något som upprört människor världen över.

Under måndagen inleddes en utredning efter att en video, där en kravallpolis tar till våld mot en kvinna under en demonstration för fria val, blev viral. Kvinnan ses bli slagen medan hon släpas längs med marken.

Videon, som setts över 360 000 gånger, har väckt ramaskri på sociala medier. Ryska artister har exempelvis använt sina plattformar för att sprida videor på övervåldet polisen, enligt dem, gör sig skyldig till.

Inrikesministeriet lovar utreda enskild incident

Den 26-åriga kvinnan, Daria Sosnovskaya, uppger för nätsidan Mediazona att hon blev ivägsläpad av polis efter att ha protesterat mot att en funktionshindrad man arresterades.

– Flera poliser sprang emot mig. Det var väldigt obehagligt och jag fick genast kramper överallt och kunde inte andas, säger hon i intervjun med Mediazona.

Sosnovskaya berättar också att hon sedan förts till en polisstation där hon inte på flera timmar ska ha haft tillgång till en advokat. Hon släpptes senare efter att ha fått en varning.

Det ryska inrikesministeriet lovade att utreda händelsen under måndagen, och menade att de som är skyldiga kommer att få stå till svars för det skedda.

Kravallpoliser i full mundering på rad.
Fullt munderade kravallpoliser under demonstrationen 10.8. Kravallpoliser i full mundering på rad. Bild: EPA-EFE Moskva,kravallpolis

Västvärlden fördömer, Kreml rättfärdigar

Kreml menar ändå att polisens sätt att kuva demonstranter på är rättfärdigat. Talesmannen Dmitry Peskov säger att Kreml inte håller med om att det skulle handla om någon form av politisk kris.

Ett hundratal personer greps av polis under en demonstration under lördagen. 1 400 greps under en annan demonstration i slutet av juli.

Västvärlden har fördömt den ryska polisens beteende efter att flera bilder på skadade demonstranter spridits på sociala medier.

Bild på demonstration i moskva.
Protesterna är bland de största sedan år 2011-2012. Bild på demonstration i moskva. Bild: EPA-EFE Moskva

Inte en politisk kris

Protesterna är bland de största sedan Vladimir Putin gjorde comeback som president, efter att ha tjänstgjort som premiärminister 2008-2012.

Trots det menar Kreml att landet inte alls genomgår en politisk kris utan att protester hör till vardagen också i andra länder.

Ryssland beskyller istället andra länders regeringar och medier för att ta demonstranternas sida och har till och med varnat Google för att ha tillåtit videor på demonstrationerna på videotjänsten Youtube.

Ryska beslutsfattare kommer nu att ordna ett extra möte för att diskutera den medling utomstående makter försökt sig på.

Putin har valt att inte kommentera demonstrationerna.

Källa: AFP

Rättelese: Putin var premiärminister 2008-2012, inte 2011-2012 som det först angavs i texten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes