Hoppa till huvudinnehåll

Petteri Orpo om statsbudgeten 2020: Sänk inkomstskatten

Petteri Orpo eduskunnassa
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo var finansminister i förra regeringen och ansvarig för att få ihop statsbudgeten. Petteri Orpo eduskunnassa Bild: Yle /Pekka Tynell Petteri Orpo

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sågar regeringens planer på att öka på de statliga utgifterna. Oppositionsledaren säger att regeringen först borde se till att sysselsättningen och köpkraften ökar.

Idag, tisdag, inleder finansministeriet behandlingen av nästa års statsbudget, som väntas stå klar den 7 oktober.

Inför beredningen har finansminister Mika Lintilä (C) sagt att socialskyddet får mera pengar, bland annat i form av höjda pensioner.

Petteri Orpo (Saml.) ger inte mycket för den idén. I en intervju till Yles Morgonettan, säger partiledaren att regeringen först borde göra något åt arbetslösheten, innan utgifterna kan ökas.

- Enligt mig är regeringens största utmaning under höstens budgetförhandling att skapa trovärdiga sysselsättningsåtgärder. Jag tycker inte att regeringen har rätt öka de permanenta utgifterna med lånade pengar, innan de visat upp trovärdiga sysselsättningsåtgärder, säger Orpo.

Regeringen har förbundit sig att öka sysselsättningsgraden till 75 procent för att kunna förverkliga regeringsprogrammet. I praktiken betyder det att 60 000 personer måste sysselsättas innan 2023.

Samlingspartiets lösning: Lägre skatter

Förutom sysselsättningen är Petteri Orpo oroad över köpkraften.

Regeringen planerar att höja skatteintäkterna med 730 miljoner euro, bland annat vi punktskatter på till exempel genom hälso- och miljöskatter.

Orpo stöder de här punktskatterna, men tycker att regeringen borde kompensera löntagare och företagare genom att sänka inkomstskatten.

- I Finland borde vi lätta på de vanliga löntagarnas och företagarnas beskattning och sträva efter att att ta mindre av deras pengar.

Uusi hallitus kävelemässä Presidentinlinnasta Säätytalolle.
Antti Rinnes (SDP) regering har lovat mera pengar till socialskyddet i sin första statsbudget. Men för att genomföra sitt program måste regeringen lyckas med att höja sysselsättningsgraden till 75 procent. Uusi hallitus kävelemässä Presidentinlinnasta Säätytalolle. Bild: Karoliina Simoinen / Yle Antti Rinne,styrelse,politik,politiker,regeringsförhandlingar,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),Pääministeri (film)

Enligt Orpo är än sänkt inkomstskatt extra viktigt i nästa års statsbudget eftersom arbetstagarnas socialavgifter höjs, vilket innebär att inkomstskatten höjs med 0,5 procentenheter i medeltal.

- Jag förstår inte varför regeringen, i ett läge där sysselsättningsutvecklingen har stannat av, gör den vanliga medelklassens och löntagarens liv svårare, säger Orpo.

Samlingspartiets ordförande menar att en sänkt inkomstskatt till och med kan leda till högre sysselsättning.

Orpos resonemang är att lägre skatter höjer motivationen för att jobba hårt vilket på sikt stimulerar ekonomin och ger flera jobb.

- En lättare inkomstskatt leder till att det blir lönsamt att jobba, ta emot jobb, vara flitig, studera och verka som företagare. Då vår välfärd endast växer genom vårt arbete och företagande måste en lägre inkomstbeskattning vara en av de centrala målen i politiken.

Finansministeriets förslag till statsbudget 2020 väntas bli offentligt på fredag.

Statsbudgeten 2019 var drygt 55 miljarder euro. Pengarna kommer från skatter och statliga lån. Mest pengar går det åt till social- och hälsovård (ca 15 miljarder) och utbildning (ca 6,4 miljarder).