Hoppa till huvudinnehåll

Sammandrabbning på flygplatsen i Hongkong - Polis tog till pepparsprej mot demonstranter

demonstranter blockerar flygfält.
Kaos på Hongkongs flygfält. demonstranter blockerar flygfält. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Demonstranter drabbade samman med kravallpolis på Hongkongs flygplats under tisdagskvällen. Alla avgångar från flygfältet är inställda för andra dagen i rad på grund av proteströrelsen.

Polisen höll sig från att ingripa mot aktivisterna på flygplatsen till en början, men efter att polisfordon blockerats utanför byggnaden tog tålamodet slut.

Demonstranterna attackerade polisfordon och krossade fönsterrutor varpå kravallpolis svarade med pepparsprej. Polisen ska även ha använt sig av batonger i ett försök att lugna demonstranterna.

Flera av demonstranterna uppges även ha blockerat ingångar till flygfältet med bagagekärror.

Kaos på hongkongs flygfält.
Proteströrelsen skapade kaos på flygfältet då de hindrade resenärer från att ta sig fram. Kaos på hongkongs flygfält. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Vägrade släppa ut skadad man

Aktivisterna vägrade dessutom överlämna en skadad man, som enligt dem tillhörde polisstyrkan i Fastlandskina, till sjukvårdspersonal - också efter att mannen förlorade medvetandet, skriver South China Morning Post. Den skadade mannen fördes senare iväg med ambulans.

Lugnet återfann sig några timmar efter sammandrabbningen då största delen av demonstranterna lämnade flygplatsen.

Proteströrelsen planerar att komma tillbaka tidigt på onsdagsmorgonen.

skadad man förs bort av ambulanspersonal.
Den skadade mannen förs bort av ambulanspersonal. skadad man förs bort av ambulanspersonal. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

FN: Är polisens metoder lagenliga?

Proteströrelsen i Hongkong har väckt FN:s människorättschef Michele Bachelets uppmärksamhet.

I ett uttalande under tisdagen kräver hon att myndigheterna i Hongkong lägger band på sig. Dessutom uppmanar hon myndigheterna att utreda huruvida anvädningen av tårgas mot demonstranterna strider mot internationell lag.

Kina försvarade polisen i Hongkong och menar att Bachelets kommentarer sänder ut fel signaler till de ‘’våldsamma kriminella lagbrytarna’’.

USA:s president Donald Trump har också uttalat sig med anledning av protesterna och påstår att den kinesiska regeringen har flyttat trupper till gränsen mellan Kina och Hongkong och uppmanar människor att hålla sig lugna.

Trump säger vidare att han hoppas på att den för alla krångliga situationen i Hongkong löser sig för de inblandade - också för Kina, utan att någon skadas eller dödas.

Reuters, AP, South China Morning post

Läs mera:

Tusentals aktivister stängde Hongkongs flygplats igen - strandade resenärer ger dem ändå sitt stöd

Alla avgångar ställdes in på Hongkongs internationella flygplats på tisdagen, för andra dagen i rad. Flera tusen aktivister ockuperade avgångs- och ankomsthallar i morse i fortsatta protester mot Kina och stadens ledning.