Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals aktivister stängde Hongkongs flygplats igen - strandade resenärer ger dem ändå sitt stöd

Upp till 3 000 demonstranter ockuperade ankomsthallen för andra dagen i rad
Upp till 3 000 demonstranter ockuperade ankomsthallen för andra dagen i rad Upp till 3 000 demonstranter ockuperade ankomsthallen för andra dagen i rad Bild: EPA-EFE/LAUREL CHOR Hongkong

Alla avgångar ställdes in på Hongkongs internationella flygplats på tisdagen, för andra dagen i rad. Flera tusen aktivister ockuperade avgångs- och ankomsthallar i morse i fortsatta protester mot Kina och stadens ledning.

Demokratiaktivisterna tog först över en av avgångshallarna och ockuperade därefter två ankomsthallar. Incheckningen verkade ändå fungera någotsånär under förmiddagen även om det förekom långa köer och förseningar samt inställda avgångar.

Flygplatsen är en av de livligaste i världen med omkring 75 miljoner passagerare årligen. Över 120 bolag flyger från Hongkong till 220 mål världen över och flygplatsen är en viktig regional anslutningspunkt.

Protesterna har därför orsakat massiva störningar i Asien och världen över, men det tycks inte bekomma strandsatta resenärer som i allmänhet ger sitt stöd åt aktivisterna.

Det är verkligen frustrerande att leva i ett samhälle där regeringen inte har någon verklig dialog med sitt eget folk

- Protesterna må beröra mig, men jag vet vad de gör och jag stöder dem så det spelar ingen roll, säger den 27-årige Hongkongbon Mag Mak vars flyg hem försenades med fem timmar.

- Jag tycker att hela regeringen är skräp och den har inte något svar på demonstrationerna.

Den 53--årige tysken Frank Filser hade svårigheter att hitta ett flyg hem för att besöka sin cancersjuka far.

- De kämpar för Hongkong och för sina åsikter. Jag kan åka hem till Tyskland när som helst, men hur är dem med dem som växer upp här, Det här är deras hem, säger Filser.

Tibor som tillbringade natten på flygplatsen i väntan på ett nytt flyg har arbetat länge Hongkong. Han säger sig förstå aktivisterna och deras kamp för utvidgad demokrati.

- Det är verkligen frustrerande att leva i ett samhälle där regeringen inte har någon verklig dialog med sitt eget folk, säger Tibor som inte ville ange sin nationalitet.

De flesta strandsatta resenärer verkar ge demonstranterna sitt stöd
De flesta strandsatta resenärer verkar ge demonstranterna sitt stöd De flesta strandsatta resenärer verkar ge demonstranterna sitt stöd Bild: EPA-EFE/LAUREL CHOR Hongkong

Statliga, nationalistiska medier i Kina så som den inflytelserika tidskriften Global Times har däremot intervjuat en del irriterade resenärer som kritiserar aktivisterna.

- Jag bryr mig inte om vad de gör, men de har försinkat oss med fem timmar. De kan göra vad de vill bara de inte påverkar andra människor, utbrast den 50-årige Wing Au-Yeung som var på väg till Sydkorea med sin familj.

Han och många andra klagar över att bussar och tåg till flygplatsen har lamslagits och att man måste gå långa vägar till fots för att få tag på en taxi.

Myndigheterna och polisen har tills vidare inte ingripit mot aktivisterna på flygplatsen, kanske av rädsla för att inte förvärra läget ytterligare, men många undrar när deras tålamod tryter.

Man befarar bland annat att polisen slår en ring runt flygplatsen och griper demonstranter när de försöker lämna området. Över 700 aktivister har redan gripits och över 150 enbart under veckoslutet.

Hongkongs flygplats hör till de livligaste i världen med 75 miljoner passagerare årligen
Hongkongs flygplats hör till de livligaste i världen med 75 miljoner passagerare årligen Hongkongs flygplats hör till de livligaste i världen med 75 miljoner passagerare årligen Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong,flygplatser

Både Kina och Hongkongs ledning skärper tonen

Hongkongs impopulära regeringschef Carrie Lam som i två månader har varit det främsta målet för protesterna, har igen gått in för en hårdare linje.

Hon vältrar över skulden för våldsamheterna på demonstranter och inte polisen som har gått in för allt hårdare tag. Stadens polischef medger bland annat att poliser klädda i civila kläder har angripit och trakasserat aktivister.

Carrie Lam vägrar att förhandla med vare sig yngre eller äldre demokratiaktivister så länge som "våldsamheterna" fortsätter och hon varnar för att läget är i ett kritiskt skede om kan leda till en återvändsgränd.

- Utvecklingen under den senaste veckan har har gjort mig mycket orolig att vi har nått detta farliga läge, varnar den belägrade regeringschefen.

Lam antyder alltså att Kina och det Kommunistiska partiet kan ingripa när som helst, farhågor som också ledande medier och politiker i Kina försöker underblåsa.

Kina anklagade demonstranterna rentav för terrorism i går, samtidigt som man inledde en stora polisövning i Hongkongs kinesiska grannstad Schenzen.

Hongkongs hårt trängda regeringschef Carrie Lam vägrar förhandla med demokratiaktivister
Hongkongs hårt trängda regeringschef Carrie Lam vägrar förhandla med demokratiaktivister Hongkongs hårt trängda regeringschef Carrie Lam vägrar förhandla med demokratiaktivister Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong,Carrie Lam

"Intervention en katastrof

Kina trappar alltså upp sina hotelser men många är ännu skeptiska att den allt mer enväldige presidenten Xi Jinping verkligen vågar ta steget ut, trots att han lär utsättas för allt hårdare tryck inom Kommunistpartiet.

Hongkong som är ett viktigt internationellt finanscentrum, har närmare åtta miljoner invånare och en stor del av dem är utlänningar.

Kanada hävdar till exempel att det finns 300 000 kanadensare i staden som kunde beröras av en kinesisk intervention.

Premiärminister Justin Trudeau har därför uttryckt sin oro i allt klarare ordalag, väl medveten om att hans regering samtidigt är invecklat i en diplomatiskt dispyt med Kina.

- Vi anser att spänningen borde trappas ner och den lokala regeringen borde höra och ta på allvar medborgarnas klagomål, säger Trudeau.

En stor del av Hongkongs åtta miljoner invånare är utlänningar, bland annat från Filippinerna, USA, Storbritannien och Kanada
En stor del av Hongkongs åtta miljoner invånare är utlänningar, bland annat från Filippinerna, USA, Storbritannien och Kanada En stor del av Hongkongs åtta miljoner invånare är utlänningar, bland annat från Filippinerna, USA, Storbritannien och Kanada Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong

Australien som också har tusentals medborgare och stora handelsintressen i Hongkong, oroas över talet om terrorism.

- Det är verkligen inte den retorik jag skulle använda för att beskriva händelserna, säger Australiens konservativa premiärminister Scott Morrisson.

Chris Patten som var den forna brittiska kronkolonins sista guvernör säger att en kinesisk intervention skulle vara katastrofal och att Kinas president Xi Jinping måste lugna ner läget.

- Det skulle vara en katastrof för Kina och givetvis för Hongkong. Sedan Xi kom till makten har oliktänkare slagits ner hårt överallt och partiet kontrollerar allt, säger Patten.

Kina lovade att respektera principen om "ett land, två system" samt Hongkongs särställning med ett eget parlament och ett oberoende rättsväsende, då det övertog stadsstaten år 1997.

Nu ligger det i Xis eget intresse att han respekterar dettas genom att överge det kontroversiella lagförslaget som utlöste protesterna.

Enligt lagförslaget skulle folk som åtalas i Hongkong i framtiden kunna utvisas för rättegång i Kina som saknar ett oberoende rättsväsende.

Jag hoppas innerligen att regeringen och president Xi inser det kloka i att föra samman folk. Det finns en förståelig frustration och ilska över att regeringen vägrar att ge vika, vilket antagligen provocerar ännu mer våld, säger den forna brittiska guvernören Chris Patten.

Källor; AFP, Reuters, BBC, South China Morning Post