Hoppa till huvudinnehåll

Delseger för räddningsfartyget Open Arms - Salvinis landstigningsförbud lagstridigt enligt domstol

Räddningsfartyget open arms.
Räddningsfartyget Open Arms. Räddningsfartyget open arms. Bild: EPA-EFE fartyg,Open arms

Italiens inrikesminister Matteo Salvini införde ett landstigningsförbud för räddningsfartyg i början av augusti. Romersk domstol går nu emot Salvini och den italienska regeringen och menar att landstigningsförbudet är lagstridigt.

För att understryka vikten av förbudet införde Salvini miljonböter för de fartyg som trots förbudet tar i land vid Italiens kust.

Medborgarorganisationen Proactiva Open Arms som upprätthåller räddningsfartyget väckte talan efter Salvinis förbud och kammade nu hem en delseger i ärendet i och med domstolens beslut. Domstolen i Rom anser att förbudet bryter mot internationella avtal.

Många lider av PTSD

Oscar Camps, grundare till medborgarorganisationen, menar att domstolen motiverade beslutet med att de människor som befinner sig ombord på fartyget Open Arms är i en ovanligt allvarlig situation efter att ha vistats ombord så länge.

Ombord på fartyget befinner sig 147 migranter som till största delen härstammar från Afrika. Enligt Camps lider många av dem av allvarligt posttraumatiskt stressyndrom.

Potentiella farosituationer ombord på fartyget ska också vara ett orosmoment. Under onsdagen varnades det för att passagerarna när som helst kan ryka ihop med varandra, uppger Camps för nyhetsbyrån AFP.

– Det skulle vara en tragedi och alldeles oförlåtligt.

På grund av hälsobesvär evakuerades två bebisar från fartyget med helikopter under onsdagen.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini meddelade i går att regeringssamarbetet är över.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Italiens inrikesminister Matteo Salvini meddelade i går att regeringssamarbetet är över. Bild: Lehtikuva Matteo Salvini

Salvini ger inte efter

Salvini tänker inte ge efter. Han kommenterade domstolens beslut med att konstatera att han tänker fortsätta föra samma politik som tidigare. Det ska enligt honom fortfarande vara straffbart för räddningsfartyg att ta i land.

Fartyget har väntat i närheten av ön Lampedusa och är nu på väg mot Italiens internationella vatten. Det är för tillfället oklart när fartyget når kusten.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs också