Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolisen utredde sin egen förundersökningsledare – ställde upp i val för De gröna och utreder nu andra partiers politiker

Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen.
Förundersökningsledare Pekka Hätönens partikoppling väcker reaktioner. Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen. Bild: All Over Press Polis,polisen,polisuniform

Helsingforspolisens utredning kring sin egen förundersökningsledare Pekka Hätönen visar att han inte hör till något parti. Hätönen är förundersökningsledare i fallen där riksdagsledamöter misstänks för hets mot folkgrupp. Helsingforspolisen har inga regler för polisanställdas politiska verksamhet.

Helsingforspolisen meddelade i tisdags att en förundersökning inleds mot den sannfinländske riksdagsledamoten Juha Mäenpää. Han misstänks för hets mot folkgrupp efter ett tal i riksdagen, där han jämförde muslimer och asylsökande med "introducerade arter" som ska bekämpas. Mäenpää använde begreppet "vieraslaji".

- För Mäenpääs del är det bestämt att förundersökningen går vidare till riksåklagarämbetet. Där fattas sedan beslut om att väcka åtal, sade utredningsledare kriminalkommissarie Pekka Hätönen till Yle tidigare.

Förutom Mäenpää misstänker polisen också riksdagsledamöterna Päivi Räsänen (KD) och Hussein al-Tae (SDP) för hets mot folkgrupp.

Ställde upp i kommunalvalet för De gröna

Nu har Hätönen hamnat i rampljuset och Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger i en intervju för Uusi Suomi att det är fråga om fräckt politiserande.

Orsaken är att Hätönen ställde upp i kommunalvalet 2017 i Esbo, för De gröna. Han fick 129 röster och blev inte invald i stadsfullmäktige.

Enligt Esbo stads webbplats sitter Hätönen i revisionsnämnden för De gröna. Verksamhetsledaren för partiet i Esbo säger ändå att Hätönen lämnade alla sina förtroendeuppdrag i våras.

Inte partimedlem

Helsingforspolisens chef Lasse Aapio uppgav på onsdagsmorgonen att Hätönens bakgrund ska utredas. Polisen har fått mycket kritisk respons i ämnet.

Senare meddelade polisen att frågan nu har utretts, och att Hätönen inte är medlem av något parti.

- Vi går igenom tillvägagångssätten och arbetsprocesserna. Förundersökningen genomförs i tätt samarbete med åklagaren, skriver polisen i ett mejl.

"Vi bör fundera på vilka spelregler som gäller"

Polisen i Helsingfors har inte några regler kring om en polis får vara aktiv inom politiken.

- Poliser är populära kandidater i val. I vissa länder är poliser förbjudna att kandidera, men inte hos oss. Men det är en bra fråga och vi bör fundera på vilka spelregler som gäller, säger Lasse Aapio till Yle Huvudstadsregionen.

- Annars bör vi varje gång släcka bränder när någon är aktiv i ett parti och det blir en intressekonflikt. Därför bör vi nu gå igenom det här.

- Det centrala är om det inverkar på en personens arbete. I medborgarnas ögon måste vi vara opartiska.

Kriminalkommissarie Pekka Hätönen leder den så kallade hatgruppen inom Helsingforspolisen. Gruppen fokuserar på att utreda hatbrott.

Yle Huvudstadsregionen har inte fått tag på Hätönen för en kommentar.

Läs också