Hoppa till huvudinnehåll

Hittedjurshemmet i Barösund har tagit hand om drygt 300 djur det senaste året - på sistone tiotals österbottniska katter

En man sitter på knä och håller i en gul kattunge i famnen. Bredvid honom finns en ställning med kattsängar där två andra kattungar sitter på en blå kudde.
Johan Holmberg brinner för katter och djurs välmående. På gården tar han och frun hand om egna, andras och herrelösa djur. En man sitter på knä och håller i en gul kattunge i famnen. Bredvid honom finns en ställning med kattsängar där två andra kattungar sitter på en blå kudde. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,hemlösa katter,katter,katt,johan holmberg

Kattungar och påfåglar, åsnor och getter. Det här bara några exempel på alla de djur som bor på hittedjurshemmet Skeppsdal Family i Barösund i Ingå. För tillfället bor där kring 50 djur, de flesta är katter.

Hundskall, sömniga jamningar och glada bräk avlöser varandra på gården i Barösund. En av påfåglarna har lämnat hönshuset vid skogsbrynet och spatserar fram på gårdsplanen.

En påfågel står på en gård med stjärtfjädrarna nere.
Påfåglar, påfågelkycklingar och duvor. Det finns många fjäderfän på gården i Ingå. En påfågel står på en gård med stjärtfjädrarna nere. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,Påfågel,Påfåglar,johan holmberg

Ibland visar tuppen upp sin fjäderskrud, ibland ger han ifrån sig ett högt tjut då han inte får tillräckligt med beundrande blickar.

- Den första påfågeln kom hit där vid år 2010 från Dalsbruk. Det var en hane som behövde ett nytt ställe. Sedan fick vi någon annanstans ifrån en hona. De har fått några avkommor sedan dess, säger Johan Holmberg.

En man står på en trappa i svart t-skorta. Han heter Johan Holmberg. Bredvid honom sitter en vit katt på ett staket.
Johan Holmberg med familjens katt Ceasar. En man står på en trappa i svart t-skorta. Han heter Johan Holmberg. Bredvid honom sitter en vit katt på ett staket. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,hemlösa katter,katter,katt,johan holmberg

Han och frun Päivi Räty driver tillsammans hittedjurshemmet Skeppsdal Family. En del av djuren är familjens egna, andra bor på gården tillfälligt i jakt på ett nytt hem.

Österbottniska katter

Hittedjurshemmet tar emot olika sorters djur, men mest katter från närregionen. Ifjol höstas tog hemmet emot katter och kattungar från Seinäjoki.

- De som sköter hittedjur frågade runt hela landet efter hjälp för att de hade så hemskt mycket katter. Under hösten så kom det i tre turer totalt 74 katter därifrån hit.

Också i år har Skeppsdal Family tagit emot österbottniska katter.

- Nu under ett års tid har det kommit totalt 115 katter. Alla har kommit i princip här via och en hel del av dem har varit i hemvård, säger Holmberg.

Två kattungar ligger på en kudde, en är långhårig, grå med en gul fläck i pannan och den andra svart och vit.
Många av de katter som kom med den senaste transporten från Seinäjoki, var unga katter som snart är redo att flytta till nya hem. Två kattungar ligger på en kudde, en är långhårig, grå med en gul fläck i pannan och den andra svart och vit. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,hemlösa katter,katter,katt,johan holmberg

Då har katterna placerat hos personer som är aktiva i föreningen Sydspetsens djurskyddsförening Eksy.

- De har tagit hem till sig sådana katter som kanske behöver vänjas lite extra vid människor.

Vilda fullvuxna katter tar Skeppsdal inte emot eftersom det inte är möjligt att tämja dem. Många katter har hittat hem, men några katter från förra hösten har ännu inte hittat en familj.

- Den kanske viktigaste formen av att hjälpa är att kunna ge ett gott nytt hem åt en katt, säger Holmberg.

Förening stöder verksamheten

Djurskyddsföreningen Eksy skapades för ungefär två år sedan. Föreningens bas är på gården i Barösund och den hjälper bland annat till med att stöda verksamheten där.

- Det är närmast ett sätt att få lite mera folk bakom och man kan ansluta sig som medlem och stöda den vägen med medlemsavgift. Det är helt enkelt för att få lite större underlag och lite hjälp för oss som sköter djuren här, säger Holmberg.

En åsna står i en hage med höjda öron.
Två åsnor bor också i Barösund. En åsna står i en hage med höjda öron. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,Åsna,åsnor,johan holmberg

Föreningen har grundats av entusiastiska människor som var med och hjälpte redan innan föreningen fanns, säger Holmberg.

Innan föreningen skapades fanns det ingen aktiv djurskyddsförening i Västnyland som Holmberg skulle ha känt till. Johan Holmberg och frun Päivi Räty är båda medlemmar i föreningen och sitter i föreningens styrelse.

En alpacka med alpacka står i en hage
Den här alpackan bor tillsammans med åsnor, getter och en lama i hagen vid gårdshuset. En alpacka med alpacka står i en hage Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,Alpacka,johan holmberg

Föreningen hjälper till med själva arbetet men också med pengainsamlingar, något som företaget Skeppsdal Family inte själva har möjlighet att göra. De har bland annat lagt ut insamlingsbössor. Mer om föreningens verksamhet kan du läsa på Eksys Facebooksida.

Färre hemlösa katter i Västnyland

Hemmet får som nämnt ta emot hittekatter och hittekattungar från Seinäjoki. I Västnyland har antalet hittedjur minskat under de senaste åren, säger Holmberg.

- Då vi började 2010 så kunde vi vid den här tiden på året få över 50 kattungar, men det har minskat år för år. De senaste åren har det bara varit några kullar som har varit direkta hittekatter.

Geten Saima tittar mot kameran och i förgrund syns ryggen på geten Sture. De står i en hage.
På gården bor också familjens getter Saima och Sture. Geten Saima tittar mot kameran och i förgrund syns ryggen på geten Sture. De står i en hage. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,get,Getter,johan holmberg

Han tror att en orsak är att det inte längre finns gamla lantställen och liknande i lika stor utsträckning.

- På Hangö, Raseborg, Ingå-axeln finns det inte så många sådana ställen mera.

Djurägarna är delvis också mera medvetna och steriliserar katterna, säger Holmberg.

En närbild på en långhårig brunsvart katt som tittar in i kameran med stora ögon.
Den här sötnosen bor just nu i Barösund. En närbild på en långhårig brunsvart katt som tittar in i kameran med stora ögon. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,hemlösa katter,katter,katt,hittedjurshem

Till hemmet kommer hittekatter men också andra katter som av olika orsaker inte kan bo kvar i sitt tidigare hem.

- Det kan vara en äldre människa som inte kan bo hemma mera och inte har någon anhörig som kan ta hand om katten.

Skeppsdal family tar emot mellan 200 och drygt 300 djur per år. De flesta är katter. Vuxna katter bor i medeltal i 3-4 veckor på hittedjurshemmet.

En påfågel visar upp sina stjärtfjädrar på en gårdsplan.
En påfågel visar upp sina stjärtfjädrar på en gårdsplan. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,Påfågel,Påfåglar,johan holmberg

Vill du höra mera om Skeppsdal Family, hittekatter och även lite om chip under kattens skinn (10:00) så kan du lyssna på intervjun här:

Läs också