Hoppa till huvudinnehåll

Klimataktivisten Greta Thunberg seglar över Atlanten för att tala i FN

Den 16-åriga svenska klimaktivisten Greta Thunberg inleder idag en två veckor lång seglats över Atlanten. Thunberg skall tala inför ett miljötoppmöte i FN-högkvarteret och delta i demonstrationer i New York.

Thunberg som har inspirerat barn och ungdomar över hela världen, vägrar att flyga på grund av de skadliga utsläpp som det orsakar.

Hon och hennes far Svante skall i stället segla till USA med tävlingsbåten Malicia II vars kapten är Pierre Casiraghi, viceordförande för Monacos segelförening.

Man kan inte be om så mycket om man kommer gratis över Atlanten

18-meters båten har en maxfart på 35 knop (ungefär 65 km/h), men så snabbt kommer man inte att segla.

- Målet är att komma fram säkert och sunt, säger världsomseglaren Boris Herrman som också är med på segelbåten som startar från engelska Plymouth.

Infografik på Greta Thunbergs färd från Plymouth till New York
Infografik på Greta Thunbergs färd från Plymouth till New York Bild: Yle / Miro Johansson Greta Thunberg,Grafik

Asketisk segelbåt

Det är inte särskilt bekvämt ombord på den asketiska tävlingsbåten där det inte finns något överlopps.

Ett blått ämbar fungerar som toalett och maten består av frystorkad vegansk mat i påsar som värms upp. El får man från solpaneler.

Greta och Svante Thunberg tillsammans med seglaren Boris Herrman på den asketiska segelbåten Malicia II
Greta och Svante Thunberg tillsammans med seglaren Boris Herrman på den asketiska segelbåten Malicia II Greta och Svante Thunberg tillsammans med seglaren Boris Herrman på den asketiska segelbåten Malicia II Bild: EPA-EFE/HOLLY COVA Greta Thunberg,miljöaktivister,Sverige

Greta Thunberg hade aldrig seglat före den här veckan och hon blev ordentligt sjösjuk under sin första tur på havet i måndags utanför Plymouth, men hon säger ändå att hon ser fram emot äventyret.

- Man kan inte be om så mycket om man kommer gratis över Atlanten, så jag är glad över vad jag har.

"Tryck på beslutsfattare"

Thunberg har blivit en förgrundsfigur i kampen mot klimatförändringen med sina varningar om en förestående katastrof om inget görs.

I USA har hon utsatts för allt hårdare kritik bland konservativa klimatskeptiker.

- Det finns förstås en hel del människor som inte förstår och som inte accepterar vetenskapen, sade Thunberg inför sin avfärd.

- Jag måste bara göra vad jag gör, strunta i dem och berätta om vetenskapen som den är. Vi kan skapa en internationell opinion och en rörelse så att folk tillsamman kan sätta tryck på beslutsfattare.

Källor: AFP, STT