Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Nylanders annorlunda år - studier, stavgång och skönlitteratur vid sidan om lokalpolitiken

Mikaela Nylander
SFP-politikern Mikaela Nylander ser fram emot ett sabbatsår efter 16 år i riksdagen. Mikaela Nylander Bild: Yle/ Stefan Paavola Mikaela Nylander,fullmäktigeledamot,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,fullmäktigeordförande i borgå

Efter 16 år i riksdagshuset på Arkadiabacken i Helsingfors väntar nu ett nytt liv för SFP-politikern Mikaela Nylander. Vardagen fylls av politik hemma i Borgå, nationella uppdrag och förhoppningsvis en del studier.

Livet har förändrats en hel del för Mikaela Nylander sedan riksdagsvalet i april. Några svårigheter att anpassa sig till den nya vardagen har Nylander dock inte haft.

- Det har nog varit lätt i och med att jag är en människa som är positiv. I politiken måste man vara förbered på att sådant här kan hända. Jag är ganska formbar så jag har hittat mina rutiner och det här nya livet.

Det tog ändå lite tid innan Nylander kom fram till vad hon ville göra. Efter valet satt hon med vid regeringsförhandlingarna och efter det blev det dags för sommarlov.

- Sommaren var alldeles ljuvlig. Vi har varit med familjen på Pellinge och jag har umgåtts med familj, släkt och vänner. Nu är hösten här och man börjar fundera att ”jaa vad ska jag ta i tu med nu?”

Svaret blev: Ett sabbatsår.

Tillbaka till skolbänken

Ledig kommer Nylander dock inte att vara. Som bäst håller hon på att utreda hur hon ska gå tillväga för att återuppta sina studier vid Svenska Handelshögskolan som blivit på slutrakan.

- Det var egentligen i juni som jag började fundera att "tänk om jag skulle göra något helt annorlunda i år". Jag tänkte att om jag ska göra det här någon gång så ska jag göra det nu.

Mikaela Nylander kokar kaffe
Om ett år är Nylander möjligtvis färdig ekonomie magister. Mikaela Nylander kokar kaffe Bild: Yle/ Stefan Paavola Mikaela Nylander,fullmäktigeledamot,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,fullmäktigeordförande i borgå

Nylander berättar att det kommer att krävas en hel del arbete för att hon ska få klart studierna på ett år. Vad en eventuell examen kommer att leda till kan Nylander inte ännu svara på.

- Nästa höst får jag se vilka eventuella uppdrag som kan bli aktuella. Då vill jag tillbaka till arbetslivet, antingen inom politiken eller så något annat. Jag utesluter ingenting för tillfället.

Satsa på Borgå politiken

Trots att Nylander lämnat riksdagen bakom sig så fylls kalender fortfarande med en hel del politiska uppdrag. Både på nationell och lokal nivå.

Borgåpolitiken är ändå det Nylander nu vill satsa på. Nylander, som har varit Borgå stadsfullmäktiges ordförande sedan 2005, berättar att staden har en stabil ekonomi och att framtiden ser bra ut.

- Vi gjorde just en analys hur vi kommer att klara av en åldrande befolkning och den visar att vi faktiskt klarar oss ganska bra. Tittar man på olika regionbarometrar så klarar sig Borgå jättebra. Vi är helt i topp och med vissa indikatorer tävlar vi med Helsingfors och Vasa.

Mikaela Nylander
Nylander vill satsa på hemvården för äldre och för tjänster för barn och unga som mår dåligt Mikaela Nylander Bild: Yle/ Stefan Paavola Mikaela Nylander,fullmäktigeledamot,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,fullmäktigeordförande i borgå

Nylander berättar att fokus kommer att ligga på både frågor som berör Borgå men också hela östra Nyland. Bland annat en järnväg österut.

Nylander tar även upp några saker som hon anser att Borgå bör satsa på.

- Jag ser helt klart några brister och det gäller hemvården av äldre och tjänster för barn och unga som mår dåligt.

En annan aktuell fråga som Nylander tar upp är skolnätet i östra Borgå.

- Det kommer att vara en stor fråga. Jag har lite börjat känna mig för när jag har träffat ledande politiker den här veckan och det är nog svårt att sia var vi landar där.

Vårdreformen höstens stora fråga

Enligt Nylander kommer höstens stora fråga ändå att vara den nya vårdreformen som snart börjar diskuteras.

- Vi måste ta oss an de här framtida utmaningarna, det vill säga vad som ska hända med vårdreformen och vad betyder den för vår social- och hälsovård. Det är jätteviktigt för att alla Borgåbor kommer i något sked att vara beroende av social- och hälsovården.

Nylander hoppas att hon kommer med i de centrala grupper där den här saken diskuteras för att representera Borgå och östra Nyland.

- På fredagen har Antti Rinne sammankallat till det första mötet där vi lite ska börja sia om vad den här särlösningen eventuellt kan betyda för Nyland.

Mikaela Nylander i sin soffa
Mikaela Nylander hemma i sitt vardagsrum Mikaela Nylander i sin soffa Bild: Yle/ Stefan Paavola Mikaela Nylander,fullmäktigeledamot,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,fullmäktigeordförande i borgå

Nylander hoppas på några lite självständigare områden och då skulle östra Nyland vara ett ganska naturligt område.

En sådan lösning skulle betyda att kommunerna skulle få samarbeta på ett nytt sätt. Nylander ser inte detta som något problem.

- Jag tycker att vi har ett bra samarbete. Det är klart att det finns utmaningar men de måste vi bara lösa. Jag brukar säga att om vi förut har varit i ett samboförhållande så betyder det att vi gifter oss ifall det blir några social- och hälsovårdsstrukturer.

Tid för att läsa och luncha med vänner

Vid sidan om eventuella studier och de politiska uppdragen hoppas Nylander även på att det kommande året ska ge henne lite mera fritid.

Nylander ser bland annat framemot att gå på stavgångspromenader och att börja läsa skönlitteratur igen.

- Det enda jag har läst under de senaste åren är olika utredningar, propositioner och mycket förvaltningstexter. Jag har läst mycket som ung så jag hoppas att jag åtminstone ska kunna göra det.

Mikaela Nylander njuter av utsikten på sin terass
Nylander hoppas att hon ska hitta tid för att börja läsa skönlitteratur. Mikaela Nylander njuter av utsikten på sin terass Bild: Yle/ Stefan Paavola Mikaela Nylander,fullmäktigeledamot,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,fullmäktigeordförande i borgå

Därtill hoppas Nylander att hon har mera tid för sin söner och sin man. Och för att träffa vänner.

- Jag har redan bestämt mig att jag ska gå på lunch med mina väninnor, sådant som jag inte har kunnat göra de senaste 20 åren.

Men exakt hur hösten kommer att se ut är omöjligt att säga.

- Om jag siar framåt lite så antar jag att det blir en blandning av studier och olika politiska uppdrag. Jag ser framemot ett annorlunda men spännande och givande år!