Hoppa till huvudinnehåll

Skandalomsusade Meraf Bahta snart fri att tävla igen – dopningsdomen gjorde sommaren tung: ”Då blev det nattsvart”

Meraf Bahta löper i EM
Meraf Bahta får börja tävla igen den första september. Meraf Bahta löper i EM Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press friidrott,Meraf Bahta

Meraf Bahta tvekar om hon ska göra ett försök att kvala in till VM i höst. Bahtas ettåriga avstängning tar slut vid månadsskiftet och det finns fortfarande tid att klara kvalgränsen. VM är liksom en bonus, nu är det viktigare att komma igång, säger tränaren Ulf Friberg.

Efter många turer stängdes den svenska långdistanslöparen Meraf Bahta i juni av i ett år för brott mot dopningsreglerna. Bahta hade gjort tre missar i sin vistelserapportering under 2018 och avstängningen bakdaterades med ett år.

Om två och en halv vecka, den första september, har Bahta avtjänat sitt straff och är fri att tävla igen samtidigt som de svenska mästerskapen pågår.

För Bahta är det möjligt att tävla på 5000 meter i SM och samtidigt kvala in till VM där den 6 september är sista dagen att klara kvalgränsen. Om hon kommer att försöka klara kvalgränsen är dock osäkert.

– Hon försöker träna på och har inga inplanerade tävlingar. SM finns och där behövs ingen anmälan. Tanken är att delta där och testa köra något lopp. Men känner hon att hon inte räcker till så kommer hon bara fortsätta träna på inför hösten och vintern.

– VM är liksom en bonus, nu är det viktigare att komma igång. Det har varit en tuff resa för henne och hon har inte mått bra, säger Bahtas tränare Ulf Friberg till SVT Sport.

Meraf Bahta.
Meraf Bahta blev avstängd i ett år. Meraf Bahta. Bild: imago/IBL/All Over Press Meraf Bahta

Valde att stämma Riksidrottsförbundet

Under den utdragna processen kring avstängningen valde Bahta, som ett sista försök att bli frikänd, att lämna in en stämningsansökan mot Riksidrottsförbundet.

Svea hovrätt avvisade ärendet och ansåg att man inte var behörig att pröva frågan och hänvisade till att idrottens skiljedomstol Cas är högsta beslutande organ.

– Kroppen var i ganska bra form tills domen kom i juni, då blev det nattsvart. Där tappade hon ett par veckor av träning och nu är frågan om hon kan bygga upp sig igen. Hon har varit i världseliten så det finns en grund, säger Friberg.

Meraf Bahta fick tillåtelse att tävla i EM förra sommaren samtidigt som hon utreddes för dopningsbrott. Svenskan tog brons på 5000 meter men valde sedan att avstå den dubbla distansen.