Hoppa till huvudinnehåll

Toppidrottande läkaren Aino Luoma: Jag vägrar att välja mellan jobbet och idrotten

Porträttbild på Vegas sommarpratare, triathleten och läkaren Aino Luoma
Läkaren och triathleten Aino Luoma balanserar mellan läkaryrket och idrott på VM-nivå. Porträttbild på Vegas sommarpratare, triathleten och läkaren Aino Luoma Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle Vegas sommarpratare,Yle Vega,triathlet,läkare,aino luoma

Vegas sommarpratare Aino Luoma specialiserar sig till akutläkare samtidigt som hon är triathlet på elitnivå. Det kanske inte betraktas som någon drömkombination - men 31-åriga Vasabon gör det ändå.

- Båda är så krävande att man inte riktigt kan maxa sin potential i något läger. Ändå envisas jag med att göra det.

År 2014 köpte Aino Luoma en begagnad landsvägscykel och sedan dess har det rullat på.

I fjol fullgjorde hon sin första Ironman-tävling någonsin i Barcelona. Det blev seger. Hon var bäst av samtliga damer - oavsett åldersgrupp.

- Jag tror att vi alla kunde bli bättre på att se utanför våra egna begränsningar. Jag kan alltid mycket mer än jag tror, säger Luoma.

Aino har sysslat med många olika idrottsgrenar under årens lopp.

- Jag har ridit och hållit på med olika bollsporter, men aldrig varit bäst på något. Kanske därför just triathlon med simning, cykling och löpning passade mig. Det räcker att man är “ganska bra” på allt.

Tävlar i triathlon-VM på Hawaii höst

En fulldistans i triathlon består av 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning.

Aino förklarar att Ironman är lite som en liga för triathleter, ungefär som NHL för hockeyspelare.

- Varje gång jag tävlar tänker jag “aldrig mer”. Varför utsätter jag mig för så här mycket frivilligt lidande? Vad är vitsen? Det är inte behagligt på något sätt.

- Men cyklingen kan jag faktiskt uppskatta ibland. Jag har ju bara cyklat på allvar i fem år, men jag hade tydligen naturlig fallenhet för det.

Att Aino vann sin klass i Barcelona 2018 betyder att hon kvalade in till Ironman World Championship 2019 på Hawaii - den mest prestigefyllda tävlingen man som triathlet kan delta i.

Triathleten Aino Luoma cyklar på en landsväg
“På cykeln hinner jag tänka tusen tankar - och ändå inga alls. Jag hinner bearbeta saker och tömma huvudet”, säger Aino Luoma. Triathleten Aino Luoma cyklar på en landsväg Bild: Privat triathlon

Vägrar att välja mellan läkaryrket och sporten

En stor del av Ainos tid tillbringas på Vasa Centralsjukhus, där hon just nu jobbar som narkosläkare. Som bäst specialiserar hon sig till akutläkare. Den bedriften väntas ta cirka sex år.

- Ibland känns det som jag måste välja mellan mitt yrke och sporten. Men för mig har det varit viktigt att ha något att falla tillbaka på när kroppen inte orkar mer.

Man kan inte säga att vårt samhälle har varit bra på att stötta finländska idrottare

Pengarna regnar inte över finländska idrottare.

- Hellre gör jag en jour mera än står och gör reklam för något tandkrämsmärke, säger Aino.

Att välja mellan läkaryrket och idrotten har heller aldrig varit ett alternativ.

- Jag har sett hur det har gått för en del idrottare som inte har något annat än idrotten. Man kan inte heller säga att det finländska samhället har varit särskilt bra på att stötta dem.

- På jobbet har jag möjlighet att själv utvecklas. Den delen vill jag aldrig ge upp.

Triathleten och läkaren Aino Luoma på sjukhuset
“Ibland är vi läkare tvungna att fatta beslut som anhöriga - eller patienten själv - inte ännu är redo för”, säger Aino Luoma. Triathleten och läkaren Aino Luoma på sjukhuset Bild: Privat läkare

20 år gammal när mamma gick bort

Med åren har både idrotten och jobbet fått Aino att funderat på livskvalitet.

- På jobbet ser jag att livet snabbt kan ta slut. Och på cykeln hinner jag fundera: Hur vill jag leva mitt liv? Vad är viktigt för just mig?

Aino var 20 år när hennes mamma gick bort - snabbt och oväntat.

- Folk har alltid så tydliga mål. Men jag undrar om man alltid måste ha så tydliga mål här i livet? Kan man inte bara ta det som det kommer?

- Vissa saker kan man ändå inte få - hur mycket man än vill. Och det som på riktigt betyder något kan ändå inte köpas för pengar.

Triathleten Aino Luoma springer på en bro
När Aino Luoma sprang över mållinjen i Barcelona 2018 visade tiden nio timmar och 27 minuter. Triathleten Aino Luoma springer på en bro Bild: Privat triathlon

Innan tävlingen i Barcelona 2018 hade Aino planer på att lägga ner sin satsning på triathlon, men efter kvalificeringen till VM var det svårt att parkera cykeln i garaget och lägga skorna på hyllan.

Nu är det bara att ladda om. Hur framtiden ser ut just nu låter hon vara osagd.

- Kanske man bara borde njuta av allt det goda nu medan man kan. Nu tar vi VM på Hawaii i höst. Sådana chanser får man inte många gånger i livet.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Intro: Kygo
Glorius: Andreas Johnson
Starlight: Muse
Acoustic Junge Junge, Kyle Pearce: Run Run Run
Katie Melua : Fields of Gold
Thastor: True Stories
Billy Elisih: When the party’s over
Coldplay: Fix You

Nyligen publicerat - Vega