Hoppa till huvudinnehåll

Utrymmet i S:t Olofsskolan håller på att ta slut: "Än är det ingen panik men om några år har vi över 450 elever och då blir det värre"

Bild på S:t Olofsskolans tegelbyggnad utifrån, skolans namn står på väggen.
Ökade elevmängder medför flera praktiska problem för skolan. Bild på S:t Olofsskolans tegelbyggnad utifrån, skolans namn står på väggen. Bild: Yle / Nora Engström Åbo,skola

I dag inleder 403 elever sitt läsår i S:t Olofsskolan i Åbo. Det är en ökning på cirka 20 stycken från förra året, och elevantalet kommer att fortsätta växa varje år. Snart ryms eleverna inte längre i skolbyggnaden.

Men än så länge är situationen hanterbar, enligt rektor Christer Karlsson.

- Vi ryms nog, än är det ingen panik. Men om några år kommer elevantalet vara över 450 och då blir det värre.

Elevantalet ökar kraftigt på den svenska sidan och snart kommer väggarna emot.

- Vi kan ingenting annat göra än att vänta på att få byggnaden grundrenoverad, och så kommer vi behöva tilläggsutrymme utöver skolbyggnaden vi redan har.

En man i en vit skjorta sitter bakom ett skrivbord och ser in i kameran.
Enligt rektor Christer Karlsson är renoveringsbehovet stort. En man i en vit skjorta sitter bakom ett skrivbord och ser in i kameran. Bild: Andrea Wiklund/Yle S:t Olofsskolan,Rektor,christer karlsson

Ännu finns det inga konkreta planer på en renovering.

- Vi har försökt trycka på för att få byggnaden grundrenoverad men man säger bara att det finns på någon lista någonstans, som jag själv inte sett. Men förhoppningsvis sker det inom en snar framtid, säger Karlsson.

Redan för flera år sedan fick högstadiet ta i bruk en våning i Arbetarinstitutets lokaler som finns i huset intill skolbyggnaden för att ha tillräckligt med utrymme för alla elever.

- Nu behöver vi bygga nya utrymmen i tillägg till en grundrenovering. Vår matsal är väldigt liten och därför äter vi redan nu i sju olika turer. Så matsalen måste utvidgas och vi behöver några klassrum till.

Tre flickor går upp för en trappa.
I år börjar kring 150 sjundeklassare i S:t Olofsskolan. Tre flickor går upp för en trappa. Bild: Marie Söderman / Yle skolelever,flickor,tonåringar,elever,trappor,S:t Olofsskolan,Åbo,skolor

Redan nu har man gjort om skolans datorsal till ett klassrum för att eleverna ska få plats.

- Det fungerar bra eftersom alla elever ändå har egna bärbara datorer. Istället försöker vi ha några kraftigare datorer i slöjden och i bildkonsten, som innehåller de program som eleverna inte nödvändigtvis själva har tillgång till.

Byggnadens ventilation hänger inte med

Ökade elevmängder medför också andra praktiska problem för skolan. Flera elever kräver bland annat mera städning i byggnaden.

Skolbyggnaden är gammal och ett ökat antal elever sätter hård press på luftkonditioneringen. Det försöker man i nuläget lösa genom att få eleverna att spendera mera tid utomhus.

- Vi kommer ha obligatorisk utomhusrast en gång per dag, och förutom den så rekommenderar vi eleverna att gå ut flera gånger.