Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad stänger ytterligare tre stränder: Gustavsborg, Tropiclandia och Storviken

Skylt som visar att det är förbjudet att bada. I bakgrunden syns en avspärrad badstrand.
Förutom Smulterö och Sandö badstränder är nu också Gustavsborg, Tropiclandia och Storviken stängda för bad i Vasa. Arkivbild från Smulterö. Skylt som visar att det är förbjudet att bada. I bakgrunden syns en avspärrad badstrand. Bild: Yle/Markus Bergfors badstränder,Vasa,smulterö

E-coli bakterier har konstaterats i vattnet vid stränderna Gustavsborg och Tropiclandia i Vasa. Samtidigt visar preliminära provsvar på tarmrelaterade enterokockbakterier vid Storvikens badstrand.

Vasa stad inför omgående badförbud vid Gustavsborgs och Tropiclandias badstränder med anledning av att bakterigränsen för E-Coli har överskridits.

Enligt Vasa stads hälsoingenjör Maarit Kantola beror bakterieöverskridningarna inte på avloppsläckan ut i Metviken. Som en följd av läckan har staden tidigare stängt Smulterö och Sandö badstränder samt avrått från bad på campingstranden på Vasklot.

- Överskridningarna beror sannolikt på de senaste dagarnas regn, som gjort att bakterier kommit ner i havet via dagvattnet. Överskridningen kan även bero på att gäss har visats i närheten av stränderna, säger Kantola i ett pressmeddelande.

Enligt prover som Vasa stad lät ta i måndags visar preliminära resultat på tarmrelaterade enterokockbakterier vid Storvikens badstrand. De slutliga reslutaten blir klara under torsdagen. Som en säkerhetsåtgärd har staden infört badförbud också vid Storviken.

Vasa stad har tagit nya prover på samtliga stränder som nu är stängda. Staden informerar om saken via förbudsskyltar på stränderna i fråga.

Läs också