Hoppa till huvudinnehåll

Visst går det att sälja träningsmaskiner från Karleby till 60 länder – Mellersta Österbotten har störst export per invånare i hela landet

Lena Karjaluoto.
Lena Karjaluoto, vice vd för HUR. Lena Karjaluoto. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,karjaluoto

Inget annat landskap har så stor export per invånare som Mellersta Österbotten. Lena Karjaluoto, vice vd på ett av regionens exportföretag, säger att framgången beror på att österbottningarna är framåt utan att vara högfärdiga.

Karjaluoto har sålt träningsmaskiner och rehabiliteringsapparatur till flera länder i Asien och Mellanöstern. Efter ett projekt i Azerbajdzjan står nu Saudiarabien på tur.

– Vi gör det tillsammans med ett belgiskt företag som ska bygga upp sjukhus runtom i världen. Och nu fick jag veta att inom två dagar borde ordern komma. Och den är väldigt stor, säger Karjaluoto.

27 000 euro i export per invånare

Statistik från Tullen visar att för varje invånare i Mellersta Österbotten exporteras varor värda 27 000 euro. Det är mest export per capita i hela landet.

Också Österbotten kommer högt upp på listan – på plats 5 av 18 landskap med en export på 20 000 euro per invånare.

– Det låter härligt. Vi österbottningar är lite lustiga. Vi är ganska framåt utan att vi är högfärdiga. Men vi är inte heller rädda.

Enligt Karjaluoto hjälper det i handeln i stora världen att man står stadigt och vet var ens rötter finns.

– Det har åtminstone hjälpt mig väldigt mycket. Med den styrkan har jag kunnat flyga i olika länder och prata med alla möjliga mänskor. Det spelar ingen roll om det är ministrar eller någon som fått en stroke.

Att ta saker med humor hjälper också, enligt Karjaluoto. Karlebyhumorn går även hem hos saudiaraberna.

– Ja det gör den verkligen, de är väldigt humoristiska.

Blir massa resor

Nästan nio av tio maskiner som företaget HUR tillverkar går på export. Just nu har man aktiva återförsäljare i 35 länder, men man har sålt till cirka 60 länder.

Företaget har dessutom dotterbolag i Australien, USA, Tyskland och Ryssland. Men all tillverkning sker i Karleby.

Hur funkar det att ha företaget här och sälja till nästan hela världen?

– Det kräver en massa resor. Och så kräver det att vi har mycket bra medspelare i de här länderna. Inom exporten i dag är det säkert en av de viktigaste sakerna – att du har bra återförsäljare. Eller att du har dotterbolag med kunnig personal.

Hur är det att jobba med kontakter i Saudiarabien?

– Mycket intressant och visst har de en annan syn på kvinnan.

Tom Gåsström på företaget HUR i Karleby.
All tillverkning av träningsamskinerna sker i Karleby. Tom Gåsström på företaget HUR i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,export,företag,industri,tom gåsström

Gift dam över 40 går bra

Karjaluoto berättar att saudierna gärna utmanar henne med kluriga frågor.

– Och de gör det klart för mig att jag inte har fått ordern ännu. Men det ska man inte ta så hårt, för jag har jobbat med internationell handel i över 40 år. Man ska visa vad man kan och när de får det klart för sig är det väldigt roligt att jobba med dem.

När hon åker till Saudiarabien är det långa svarta kläder som gäller.

– Jag känner att jag alltid har blivit väl behandlad där. Men det kan ha att göra med min ålder.

Du är ovanlig som fått resa in till Saudiarabien?

– Är du över 40 och gift så är det inga problem, men är du under 40 och ogift är det nog svårt att komma in dit.

Topp fem landskap export (euro per capita)
1. Mellersta Österbotten26 930
2. Lappland24 171
3. Kymmenedalen22 614
4. Satakunda20 162
5. Österbotten19 625

Siffrorna kan tolkas olika

De fina siffrorna för Österbotten och Mellersta Österbotten kommer från Tullens statistik.

En orsak till att Karlebyregionen placerar sig så högt är att det bor relativt få invånare i landskapet.

Det här samtidigt som Karleby har storindustriområdet, med bland annat Europas näst största zinkfabrik och annan industri som riktar in sig på export.

Men enligt direktör Paula Erkkilä på Österbottens Handelskammare kan man ändå tydligt se att Österbotten och Mellersta Österbotten är bra på export.

– En Karlebybo exporterar dubbelt mer än finländaren i genomsnitt, säger Erkkilä.

Direktör Paula Erkkilä på Österbottens handelskammare
Paula Erkkilä, direktör på Österbottens Handelskammare. Direktör Paula Erkkilä på Österbottens handelskammare Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Österbotten,erkkilä

Österbotten kommer nästan upp i likadana siffror. I Österbotten bor kring 3,5 procent av Finlands invånare och landskapet står för 5,6 procent av exporten.

I Mellersta Österbotten bor cirka 1,5 procent av landets befolkning och landskapet står för nästan 3 procent av Finlands export.

Men ser man på absoluta siffror, eller export i antal miljoner euro, kommer helt andra landskap i topp.

En Karlebybo exporterar dubbelt mer än finländaren i genomsnitt

Regionen är ändå unik, enligt Erkkilä.

– I Karleby har vi norra Europas största kemikluster och i till exempel Jakobstadsregionen har vi familjeföretag som blivit stora och exporterar till tiotals olika länder.

Erkkilä nämner också klädföretaget PaaPii i Karleby.

– Det företaget utvidgar och får nya marknader i snabb takt. Så också här från periferin kan man sälja om man bara har tillräckligt bra produkter, kunnande och smarta processer och transporter.

Sämre siffror när service ingår

En orsak till de fina siffrorna för Österbotten och Mellersta Österbotten är att enbart varor och inte service ingår i tullens siffror.

De finns däremot med i Statistikcentralens siffror och då ligger de Österbottniska landskapen inte längre så högt i statistiken.

– Exporten av tjänster ökar och det är något vi behöver satsa på i framtiden.

Erkkilä menar att man visst ska satsa på industriprodukter med hög förädlingsgrad också framöver.

– Men vi kan sälja ännu mer som till exempel service, montering och utbildning. Kan vi exportera sådant kan vi växa ännu mer.

Topp fem landskap export (totalsumma miljoner euro)
1. Nyland18 877
2. Egentliga Finland6 373
3. Birkaland5 014
4. Satakunda4 408
5. Lappland4 315
...
7. Österbotten3 548
12. Mellersta Österbotten1 843

Industri i utländsk ägo

En sak som sticker ut i Mellersta Österbotten är att nästan 93 procent av exporteurona härrör sig från firmor i utländsk ägo – alltså kommer bara 7 procent kommer från finskägda bolag.

– Det beror på att vi har några stora utländska firmor som Freeport Cobalt och Boliden i Mellersta Österbotten. Det är jättebra eftersom de sysselsätter och betalar skatt här. Men det finns också mycket potential i inhemska företag, säger Erkkilä.

I Österbotten härrör sig nästan 70 procent av exporten från finskägda företag och cirka 30 procent från bolag i utländsk ägo.

Erkkilä hoppas att både Handelskammaren, Viexpo och andra aktörer kunde hjälpa fler företag ut i världen.

– Vi vet att vi har kunnande och bra produkter men vi borde kanske ge mer information och hjälpa med allt möjligt från marknadsföring till finansiering, säger Erkkilä.

Samarbeta och vara två steg före

Enligt Lena Karjaluto kan österbottningarna vara nöjda över läget, men ända inte luta sig tillbaka och bara se på då exportpengarna rullar in.

– Nej, det kan man verkligen aldrig göra. För det finns alltid någon som vill göra samma sak och försöker göra det ännu bättre.

Det gäller att hela tiden utveckla produkterna och vara två steg före enligt Karjaluoto. Hon skulle gärna se mera samarbete mellan företag, högskolor och universitet i regionen.

– Till exempel för oss är det viktigt att samarbeta med forskning och utgående från det utveckla apparater och lösningar som verkligen har betydelse för dem som använder dem. Samarbete kan ge mycket mervärde.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten