Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelmördare ordnade kriminalevenemang – anhörigförening: "Tillgjort att föra fram den brottsförebyggande synvinkeln"

Janne Raninen i centrumbiblioteket Ode 15.8.2019.
Janne Raninen var konferencier vid evenemanget. I förgrunden fängelserymlingen Jan Jalutsi. Janne Raninen i centrumbiblioteket Ode 15.8.2019. Bild: Linus Elsinen mord,true crime,Jan Jalutsi,janne raninen

True Crime-evenemanget med den dömda dubbelmördaren Janne Raninen väckte stor uppmärksamhet innan. På torsdagen var det dags för evenemanget i en avskalad form. Verksamhetsledaren vid föreningen för anhöriga till offer för brott mot liv anser att evenemangets brottsförebyggande syfte kändes tillgjort.

Först var planen att evenemanget ordnas på Hanaholmen i Esbo. I det avgiftsbelagda programmet ingick besök på brottsplatser och en middag med tidigare kriminella, en så kallad "Meet & Greet". Det här fick kritik från bland annat en förening för anhöriga till offer för brott mot liv.

- Tanken var att jag skulle hålla en föreläsning på mordplatsen och berätta varför jag begick mordet och att ingen ska göra som jag. Det skulle ha varit en brottsförebyggande föreläsning på brottsplatsen, säger Janne Raninen.

Med mordplatsen avses Nordsjö i Helsingfors där Raninen deltog i mordet på sin vän Volkan Ünsal 2003. 1998 begick Raninen ett annat mord i Stockholm.

- Tanken med middagen var att publiken skulle få ställa frågor till författarna, journalisterna och artisterna som deltar, inte att sitta med oss tidigare kriminella, säger Raninen, som fortfarande sitter i fängelse för mordet på Volkan Ünsal.

"Vi ändrade programmet efter feedbacken"

Torsdagens evenemang i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors såg ändå lite annorlunda ut. Evenemanget var gratis och gick ut på att de tidigare kriminella Jan Jalutsi och Anders Adali berättade om sina liv och om böcker de skrivit. Dessutom berättade författaren Ansu Kivekäs om en bok om kriminella i Korso i Vanda under 1960-80-talen.

- Vi ändrade programmet efter feedbacken. Vi kunde inte på rätt sätt visa hur vi tänkte och därför ändrade vi konceptet, säger Raninen.

Koordinator Terhi Kantanen vid föreningen för anhöriga till offer för brott mot liv ansåg i Iltalehti att det ursprungliga evenemanget var upprörande.

Raninen säger att han erbjudit föreningen att delta i evenemanget.

- Jag har pratat med dem. Jag erbjöd föreningen att hålla ett 20 minuters program, men de ville inte. Men de är på plats i dag och kommer att ställa frågor, säger Raninen.

Janne Raninen och Anders Adali i centrumbiblioteket Ode 15.8.2019.
En av talarna på evenemanget var Anders Adali (t.h.) som dömdes för ett värdetransportrån i Åbo 2007. Janne Raninen och Anders Adali i centrumbiblioteket Ode 15.8.2019. Bild: Linus Elsinen true crime,anders adali

"Offrets synvinkel borde ha tagits i beaktande"

Sanna Kalajanniska, verksamhetsledare vid föreningen, säger efteråt att evenemangets brottsförebyggande syfte kändes tillgjort.

- Det går inte att glömma hur det här evenemanget fick sin början. Fastän man nu talar om att evenemanget ska förebygga framtida brott går det inte att förbise hur det först marknadsfördes. Det kändes lite tillgjort att föra fram den brottsförebyggande synvinkeln, säger Kalajanniska.

- Men om det har funnits en tanke om brottsförebyggande i bakgrunden är det inte dåligt, men nu kom det inte fram.

Om tidigare kriminella genom sina berättelser kan förebygga brott berördes ytligt under evenemanget. Det berördes främst när Janne Raninen, som var konferencier, ställde frågor till en del av talarna om deras berättelser kan ha förebyggande effekt.

- Det finns alltid ett offer och redan när programmet planerades borde offrets synvinkel ha tagits i beaktande för att det inte ska bli en så stark polarisering, säger Kalajanniska.

Sanna Kalajanniska i centrumbiblioteket Ode.
Sanna Kalajanniska är verksamhetsledare vid föreningen för anhöriga till offer för brott mot liv. Sanna Kalajanniska i centrumbiblioteket Ode. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn stödföreningar för anhöriga,Brottsoffer,Sanna Kalajanniska

"Offren och offrens familjer har inte alltid kraft att stiga fram och ifrågasätta"

- När man berättar om sina brott i bokform vill man också tjäna pengar. Då handlar det inte bara om samhällets bästa. Det är en besvärlig situation, säger Kalajanniska.

Glorifierar det här evenemanget brott?

- Var och en bör själv fundera på vad man glorifierar. Vilken tillställning som helst där man talar om brottslighet kan ses som glorifierande, till exempel besök på en brottsplats eller en nyhet. Konsumenter som köper en bok glorifierar brottet om gärningsmannen och dådet lyfts upp.

- Offren och offrens familjer har inte alltid kraft att stiga fram och ifrågasätta. Därför är det bra att ibland diskutera det här.

Men har inte tidigare kriminella rätt att berätta sin historia för en stor publik?

- Jo, var och en har rätt att berätta sin historia. Också offret eller offrets familj. Att en kriminell berättar om sitt tidigare liv och om sitt nuvarande kan verka förebyggande. Men poängen är hur det görs.

Torsdagens evenemang samlade tiotals åhörare. Raninen bedömde själv antalet till mellan 80 och 90.

Läs mera:

True Crime: Balansgång mellan tragisk samtidsskildring och snaskig underhållning

True Crime evenemang med före detta brottslingar på Hanaholmen väckte upprörda reaktioner. Vad berodde det på?