Hoppa till huvudinnehåll

En tredjedel av S:t Karinseleverna är förvisade till tillfälliga skolutrymmen - eleverna i stadens svenska skola får flytta in i nya baracker efter årsskiftet

tomt klassrum i en av barackerna vid s:t karins svenska skola
S:t Karins svenska skola fortsätter i samma baracker i några månader till. tomt klassrum i en av barackerna vid s:t karins svenska skola Bild: Yle/Jasmine Nedergård klassrum,St Karins,Barack,s:t karins svenska skola

Skolorna i S:t Karins började i dag, torsdag. För en tredjedel av de drygt 3800 skoleleverna i staden inleds året i ett annat undervisningsutrymme än det skolhus där de borde gå.

På grund av till exempel inneluftsproblem, har undervisningen flyttats till tillfälliga utrymmen.

Bland dessa elever är eleverna i S:t Karins svenska skola, som sedan ett och ett halvt år är utplacerade i baracker som finns på skolgården vid Hovirinta skolfastighet.

- Det fungerar nog. Rutinerna börjar infinna sig. Det är klart att det finns utmaningar och utrymmena är verkligen inte de bästa möjliga, men det går. Det som vi saknar mest är ett större utrymme där vi kan samlas och olika specialutrymmen som slöjdsal, musiksal och gymnastiksal, säger rektor Maria Engblom.

Lärarna fick påverka nya skolans utformning

Rivningen av det gamla skolhuset pågår som bäst. Samtidigt planeras det nya skolhuset som ska byggas på samma tomt under nästa år, vilket förstås underlättar.

- När vi vet vad som ska komma där så det känns nog jättebra. Vi vet att det kommer att bli bättre och vi kommer att få ett jättefint och härligt skolhus att få vara i om ett par år.

Maria Engblom
Maria Engblom ser framemot skolstarten trots att undervisningen fortsätter i baracker.. Maria Engblom Bild: Yle / Annika Holmbom St Karins,s:t karins svenska skola

Arkitekterna arbetar på de sista versionerna av skolhuset, sedan ska VVS-planeringen komma igång och i slutet av året går byggprojektet på offertrunda. I början av nästa år börjar huset byggas.

Huset blir i två våningar, och S:t Karins svenska skola kommer att dela på skolhuset, liksom tidigare med Hovirinnan koulu. En del av utrymmena används gemensamt, men det kommer också att finnas egna utrymmen för bägge skolor.

Lärarna har varit med och påverkat skolans utformning, vilket man är tacksam över, berättar rektor Maria Engblom.

- Vi har fått påverka väldigt mycket och vi är glada att arkitekterna verkligen har lyssnat på oss.

Nya, bättre baracker väntar nästa år

Skolan har år 181 elever, av vilka 41 börjar första klass. Det är den största gruppen av ettor i skolans historia. Räknar man med rektor Maria Engblom är lärarna 14 till antalet.

På skolan finns också sex skolgångshandledare. Det man också förbereder i höst är en flytt till nya, bättre baracker från och med januari.

lärarrum i s:t karins svenska skolas barack i rött och blått
lärarrum i s:t karins svenska skolas barack i rött och blått Bild: Yle/Jasmine Nedergård St Karins,rum,Barack,s:t karins svenska skola

- Det största problemet med de nuvarande är att det är så dåligt isolerat ljudmässigt. Allting hörs, utifrån gården och in i klassen. Mellan klassrummen hörs det. Om man spelar piano i ett klassrum så får hela baracken sjunga med, förklarar Engblom.

Det har också förekommit problem med kölden på vintern, då det varit så dåligt isolerat. Men det här ska det alltså bli ett slut på, hoppas man.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland