Hoppa till huvudinnehåll

Gibraltar släpper iransk tanker - trots motstånd från USA

Iranskägda Grace 1 beslagtogs av Storbritannien utanför Gibraltar.
Oljetankern Grace 1. Iranskägda Grace 1 beslagtogs av Storbritannien utanför Gibraltar. Bild: EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL Iran,oljetanker,Grace 1

Gibraltar släpper den iranska tankern Grace 1 som tidigare beslagtogs på Persiska viken - trots ett visst motstånd från USA. Den amerikanska administrationen ansökte om att beslagta tankern i sista stund, men begäran avslogs.

Det är fortfarande oklart exakt när tankern är redo att lätta ankar, men enligt Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif är tankern klar att lämna Gibraltar mycket snart.

Enligt myndighetspersoner i Gibraltar kan USA fortfarande inleda en ny rättsprocess för att beslagta tankern Grace 1, men menar att EU:s förordningar omöjliggör kvarhållandet av tankern från och med i dag, torsdag.

Sex attacker på oljetankrar har utförts i Persiska viken under de senaste veckorna, och Gibraltar, som tillhör Storbritannien, försöker nu lätta på spänningen mellan London och Teheran. Iran har fortfarande en tanker som seglar under brittisk flagg i sin besittning.

USA beskyller Iran för attackerna och hävdar att Iran skjutit ner en amerikansk drönare, något som Iran nekar. Spänningen mellan väst och Iran har trappats upp allt sedan president Donald Trump drog sig ur Teherans kärnavtal.

Tankern kan nu släppas eftersom Iran skriftligen bedyrat att skeppet inte är på väg till Syrien med sin last bestående av 2,1 miljoner oljefat. Införandet av råolja i Syrien strider mot EU:s konventioner.

Misstankar om eventuell transport av råolja till det av EU sanktionerade Syrien angavs som orsak till beslagtagandet av tankern den 4 juli. Enligt Gibraltar finns det tydliga bevis på att tankern styrde mot Syrien.

Källor: AP, Reuters, Al Jazeera