Hoppa till huvudinnehåll

"Gymnasiestuderandena får 400 euro och vi betalar 100 euro, det är helt sjukt" - Helsingfors pilot med gratis läromedel i andra stadiet är orättvis, säger studerande

Fyra killar sitter vid ett bord. De ser in i kameran och visar tummen ned.
Edward Falenius (t.v.), Ezhil Renlund, Alex Sundberg och Matias Wentzel tycker att Helsingfors pilot är grovt orättvis. Fyra killar sitter vid ett bord. De ser in i kameran och visar tummen ned. Bild: Yle/ Lukas Rusk Prakticum,Helsingfors,yrkesutbildning,Falenius

Helsingfors ger gratis läromedel till gymnasiestuderande för 450 euro, medan yrkesskolestuderande får läromedel för endast 11 euro. Helt oförklarligt och galet, tycker både studerande och rektorn vid yrkesskolan Prakticum. Helsingfors biträdande borgmästare håller med och lovar åtgärda orättvisan nästa läsår.

- Jag har skaffat pennor och sen en dator, säger Matias Wentzel.

- Sen får vi datorprogrammen vi använder från skolan. Men vi betalar 100 euro för dem i året, säger Alex Sundberg.

- Vi får låna kameror och sånt från skolan, säger Wentzel.

Killarna har tillsammans med Edward Falenius och Ezhil Renlund börjat studera på medielinjen i Prakticum i år.

Trots att de säger att deras läromedel hittills inte kostat så mycket skulle summan ändå redan ha överskridit det som staden ger i understöd till yrkesskoleelever - 11 euro.

Staden prövar i år på att ge gratis läromedel till studerande som börjat på andra stadiet. Piloten gäller endast stadens egna skolor. Eftersom Prakticum delvis är privatägt så ingår inte skolan i piloten.

Trots det tycker killarna piloten är väldigt orättvis.

- Förstås behöver gymnasiestuderande mer böcker än vi som studerar på medielinjen. Men yrkesskolestuderande borde få lite mer till godo, säger Sundberg.

- Jag tycker det är orättvist, säger Renlund.

- Gymnasiestuderandena får 400 euro och vi betalar 100 euro, det är helt sjukt, säger Falenius.

Två flickor ser in i kameran. I bakgrunden syns en skolmatsal.
- Vissa yrkesskolestuderande måste skaffa sina egna verktyg. Det kan bli ganska dyrt, säger Cassandra Sundberg (t.v.). Studiekamraten Jannika Blomqvist håller med. Två flickor ser in i kameran. I bakgrunden syns en skolmatsal. Bild: Yle/ Lukas Rusk Prakticum,Helsingfors,yrkesutbildning,blomqvist

Cassandra Sundberg och Jannika Blomqvist studerar till närvårdare för andra året. Deras läromedelskostnader ligger också under 100 euro i året. Stadens förmån är ändå för liten, tycker de.

- Till exempel på ellinjen, där min bror gick, så måste du skaffa egna verktyg. Det kan bli ganska dyrt. Med tanke på det är det orättvist att gymnasisterna får så mycket mer till godo, säger Sundberg.

- Jag har hört att frisörstuderandena kan behöva betala upp till 700 euro för sina verktyg. Dom behöver bra verktyg när de jobbar med sina kunder, säger Blomqvist.

Studerande köar till att få resestöd.
Studerandena i pilotskolorna får även gratis månadsbiljett för Helsingfors kollektivtrafik. Prakticum är inte en del av piloten. Studerande köar till att få resestöd. Bild: Yle/ Lukas Rusk Prakticum,Helsingfors,yrkesutbildning

Rektor: "Verktygen kan jämställas med böcker"

- Det är helt oförklarligt, helt galet. Staden har väl tänkt att vi använder färre böcker och det är förvisso sant. Men visst använder vi läromedel som kostar mycket mer än tio euro, säger Laila Andersson, rektor för Prakticum.

Hon lyfter också upp arbetsredskapen.

- Restaurangstuderande köper knivar, de som studerar till kosmetolog köper sina egna borstar och bilmekanikerna köper egna verktyg. De är dyra och jag tycker man kan jämställa dem med böcker.

En kvinna ser bestämt in i kameran. Bredvid henne står en palm. I bakgrunden syns en skolmatsal.
- Det är helt oförklarligt, helt galet, säger Prakticums rektor Laila Andersson om skillnaden i förmånspeng för gymnasister och yrkesskolestuderande. En kvinna ser bestämt in i kameran. Bredvid henne står en palm. I bakgrunden syns en skolmatsal. Bild: Yle/ Lukas Rusk Prakticum,Helsingfors,yrkesutbildning,andersson

Hon är dessutom upprörd över att Prakticum lämnats utanför piloten.

- Det enda yrkesinstitutet som är med i piloten är Stadin ammattiopisto. Jag tycker att det blir fel eftersom alla finlandssvenska yrkesutbildningar utesluts från piloten. De har alla en annorlunda ägarstruktur.

Folkhälsan äger 45 procent av Prakticum. Skolans näst största ägare är Helsingfors med 19 procent, och sedan Esbo med 12 procent.

Vanda, Kyrkslätt, Grankulla och Sibbo äger också en del av skolan. Kommunernas andelar ligger sammanlagt på kring 50 procent.

- De svenskspråkiga studerandena kan inte välja en yrkesskola som är helt ägd av staden, säger Andersson.

Orsaken till att ägarstrukturen ser ut som den gör är att ingen kommun har tillräckligt många svenskspråkiga studerande för att fylla en skola, säger Andersson.

- Våra studerande sätts i en sämre sits när de träffar sina vänner. Så gott som alla andra svenskspråkiga studerande i Helsingfors får gratis läromaterial.

En kvinna står och pratar med en annan kvinna. På den ena kvinnans rygg står det "Prakticum. En skola - många möjligheter."
Prakticum är inte med i Helsingfors pilot med gratis läromaterial. En kvinna står och pratar med en annan kvinna. På den ena kvinnans rygg står det "Prakticum. En skola - många möjligheter." Bild: Yle/ Lukas Rusk Prakticum,Helsingfors,yrkesutbildning

Staden: "Håller med studerandena"

Pia Pakarinen (Saml), biträdande borgmästare med ansvar för fostran och utbildning säger att yrkesskolestuderandena får en mindre förmån på grund av att gränsen måste gå någonstans.

- Vi hade två miljoner euro för den här piloten. Det finns många praktiska svårigheter med att köra i gång ett sådant här projekt. Det här var det som vi kunde göra det här läsåret.

Pia Pakarinen står i ett tomt mötesrum.
- Jag håller absolut med studerandena, säger Pia Pakarinen (Saml), biträdande borgmästare med ansvar för fostran och utbildning. Pia Pakarinen står i ett tomt mötesrum. Bild: Jaani Lampinen / Yle Pia Pakarinen (politiker),viceborgmästare,Helsingfors,skolväsen (förvaltningsgren),Samlingspartiet

Pakarinen säger att det vore rättvist att ge samma förmån till yrkesskolestuderande som till gymnasiestuderande. Hon tycker också att privatskolestuderande borde få samma peng.

- Jag håller absolut med studerandena. Det kan bli aktuellt att utvidga förmånen nästa läsår.

Pakarinen och hennes parti Samlingspartiet motsatte sig starkt förmånen, Socialdemokraterna föreslog den i en fullmäktigemotion.