Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors universitet sjunker på Shanghailistan - Åbo Akademi halkade av

Bild på glasdörr vid Helsingfors universitet. På dörren står universitetets logotyp och och texten "Helsingfors universitet".
Helsingfors univeristet är på plats 63. Bild på glasdörr vid Helsingfors universitet. På dörren står universitetets logotyp och och texten "Helsingfors universitet". Bild: Lehtikuva Helsingfors universitet

Helsingfors universitet är fortfarande det enda finska universitetet på listan över världens 100 bästa universitet i den internationella jämförelsen Academic Ranking of World Universities - också kallad Shanghailistan.

År 2018 var Helsingfors universitet på plats 57, i år sjönk det något och är nu listad som det 63:e bästa universitetet i världen.

Allt som allt hittas sju nordiska universitet på listan. Förutom Helsingfors universitet är tre svenska, två danska och ett norskt universitet topplistade.

Shanghailistan, alltså Academic Ranking of World Universities-jämförelsen, har publicerats sedan år 2003. Listan ses som en av de högst ansedda internationella universitetsjämförelserna.

Universiteten rankas efter bland annat Nobel- och Fields Medal-pris men också på basis av publicerade artiklar i internationella publikationer.

"Man kan inte mäta verksamheten med måttband"

Helsingfors universitet har ingått i topp 100-klubben allt sedan listan publicerades för första gången. I mitten av årtiondet steg Helsingfors universitet något, för att från och med i fjol sjunka med några placeringar.

Paula Eerola, prorektor med ansvar över Helsingfors universitets forskning menar att det är tråkigt att universitetets placering sjunkit - men att det inte är särskilt dramatiskt.

- Små förändringar i placeringen är helt okej, jag tror inte att någon förlorar nattsömnen på grund av det här, säger Eerola.

Det som däremot är oroväckande är ifall man börjar se en nedåtgående trend i resultatet. Enligt Eerola har man funderat hur de ekonomiska nedskärningarna universitetet genomgått under de senaste åren påverkar placeringen.

Eerola säger ändå att det sällan finns ett entydigt svar på varför placeringen ser ut som den gör, utvecklingen av universitetet är en långsiktig process.

- Rankningen är en slags måttstock, men universitetets verksamhet och resultat går inte att mäta med varken stoppur eller måttband.

Arkens mittgård, fyrkantig stenläggning på marken. Gråmulet väder.
Åbo Akademi är inte längre med på listan över de 1000 bästa universiteten. Arkens mittgård, fyrkantig stenläggning på marken. Gråmulet väder. Bild: Amanda Vikman/Yle Åbo Akademi,arken

Åbo Akademi halkade av listan över de 1000 bästa universiteten

Av de nordiska universiteten placerade Köpenhamns universitet sig bäst - på plats 26. I fjol var det danska universitetet på plats 29. Förutom Köpenhamns universitet hittas Århus universitet på listan.

Karolinska institutet i Stockholm, Uppsala universitet och Stockholms universitet innehar de bästa svenska placeringarna. I Norge är Oslo universitet med på listan.

På Shanghailistan hittas världens tusen bästa universitet. Av dem är åtta finska. Aalto universitet, Uleåborgs universitet och Åbo Universitet ligger på platserna mellan de 300-400 bästa universiteten.

Åbo Akademi har tidigare ingått på topp 1000-listan, men halkade av listan i år.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes