Hoppa till huvudinnehåll

HJK tappade ledningen två gånger – drömmen om Europa League gick i kras

Riku Riski skjuter på täckande spelare
Riku Riski skjuter på täckande spelare Bild: Lehtikuva fotboll,HJK Helsingfors,Riku Riski

Bortamålsregeln fällde avgörandet i den tredje kvalomgången mellan HJK och Riga FC. HJK ledde med både 1–0 och 2–1 på hemmaplan men matchen slutade oavgjort och Riga FC gick vidare till playoff.

HJK har inte spelat i Europa Leagues gruppspel sedan hösten 2014 och inte heller i år lyckades laget ta sig in i finrummet.

Den första matchen förra veckan slutade 1–1 och även i returmötet blev det ett kryss. Kvällens match i Helsingfors slutade 2–2 och det gör att Riga FC går vidare till playoff där man kommer att möta FC Köpenhamn.

– Vi spelade inte som vi borde ha gjort då vi ledde och det avgjorde den här matchen. Det här är stor besvikelse, vi hade skaffat oss ett bra utgångsläge till den här matchen, säger tränaren Toni Koskela till VeikkausTV.

Precis som i den första matchen tog HJK i kväll också ledningen i ett tidigt skede. I den fjärde minuten fälldes Riku Riski i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten.

Backen Rafinha slog en dålig straff som gästernas målvakt Roberts Ozols räddade men Petteri Forsell var först på returen och prickade in 1–0.

Petteri Forsell jublar
Petteri Forsell gjorde HJK:s första mål. Petteri Forsell jublar Bild: Lehtikuva fotboll,HJK Helsingfors,Petteri Forsell

Ett viktigt mål för HJK och gästerna var i det här läget tvungna att göra två mål för att gå vidare. Och fem minuter senare var kvitteringen riktigt nära.

Roman Debelko sköt från 20 meter och bollen gick i ribban och studsade sedan ner på mållinjen innan HJK-målvakten Maksim Rudakov greppade den.

Gästerna tog över matchen efter den chansen och skapade tryck via frisparkar och hörnor. Tidigt i den andra halvleken fick mittfältaren Vladislavs Fjodorovs ett bra läge men skottet gick tätt utanför stolpen.

Bortamålsregeln avgjorde

HJK stack emellan med två bra chanser för Tim Väyrynen och Riku Riski men efter drygt en timmes spel kom kvitteringen. HJK:s försvarsspel var riktigt svagt vid en frispark och Debelko styrde in 1–1.

I den 69:e minuten tog HJK ett nytt steg närmare playoff. Forsell slog en hörna och Väyrynen nickade in bollen i mål men gästerna kom tillbaka en gång till.

Tio minuter före full tid släppte Rudakov en lätt retur på ett distansskott och Debelko tryckte in kvitteringen. Matchen slutade 2–2 och Riga FC gick vidare till playoff tack vare bortamålsregeln.

– De gjorde två mål på bortaplan och det är för många i Europacupmatcher. Bortamålsregeln är tuff och nu känns det väldigt tomt, säger Väyrynen.

Petteri Forsell och Evans Mensah deppar, Rigapselare jublar i bakgrunden.
Petteri Forsell och Evans Mensah deppar, Rigapselare jublar i bakgrunden. Bild: Lehtikuva fotboll,HJK Helsingfors,Petteri Forsell

Resultat, kvalet till Europa League:

HJK – Riga FC 2–2 (1–0)
5 min 1–0 Petteri Forsell
62 min 1–1 Roman Debelko
69 min 2–1 Tim Väyrynen
80 min 2–2 Roman Debelko

Läs också

Nyligen publicerat - Sport