Hoppa till huvudinnehåll

När det ordnas internationell tennisturnering för juniorer i Hangö spelar några regnskurar ingen roll: ”Också i Wimbledon är tennisspelarna vana vid att vänta ut regn”

Två män torkar upp en regnvåt tennisbana.
Det här ser ju inte ut som tennis precis, men är väldigt viktigt för att tennisbanorna snabbt ska bli torra och redo för spel. Två män torkar upp en regnvåt tennisbana. Hangö,tennis,tennisbana,regn,tennisturneringar,Johan Krause

För första gången någonsin ordnar Hangö tennisklubb ITF Junior Championships där 130 ungdomar från över 20 länder deltar. Redan tidigare i somras arrangerade klubben en motsvarande tennisturnering för seniorer.

- Tennisgänget har mycket kontakt med varandra och när de reser runt i hela världen har de märkt att vi ordnar bra tävlingar i Hangö, säger Barbro Wikberg, aktiv i Hangö tennisklubb som spelare, tränare, frivilligjobbare och arrangör.

En kvinna i vit jacka står nära en tennisbana.
Hangö tennisklubb = Barbro Wikberg, nästan i alla fall. Hon har sysslat med tennis och jobbat för att Hangö tennisklubb ska ha så fina banor och lokaler som möjligt i väldigt många år. En kvinna i vit jacka står nära en tennisbana. Bild: Yle / Tiina Grönroos tennis,tennisturneringar,Hangö,tennisbana,tennisbanor,barbro wikberg

- Vi har 15 till 18-åriga juniorer från bland annat Indien, USA, Egypten, Sverige och de baltiska länderna, berättar Johan Krause, också han aktiv inom Hangö tennisklubb.

Tennisspelarna, både flickor och pojkar som spelar såväl singel som dubbel, hör inte till det absoluta toppskiktet i världen, men nästan.

Inom ITF (Internationella tennisförbundet) finns fem nivåer. Första nivån, eller ettan, är de som är bäst i hela världen.

- I Hangö tävlar nivå fem, men de är väldigt duktiga begåvningar som småningom kommer att synas i större sammanhang, tippar Johan Krause

Profilbild på en glasögonprydd man i blå keps och blå munkjacka på en tennisbana.
Johan Krause sitter i styrelsen för Hangö tennisklubb. Profilbild på en glasögonprydd man i blå keps och blå munkjacka på en tennisbana. Bild: Yle / Tiina Grönroos tennis,tennisturneringar,Hangö,tennisbana,tennisbanor,Johan Krause

- Här deltar också Iiro Vasanen som är rankad som etta i turneringen, tillägger Johan Krause.

Barbro Wikberg har i många år tränat juniorer, men i de här tävlingarna deltar ingen av hennes elever.

- Den ena är skadad, den andra är över 18 år, förklarar Wikberg som säger att hon blir nästan förskräckt över hur små vissa av spelarna är, samtidigt som standarden är väldigt hög.

- I den här åldern är en del väldigt långa, medan andra ännu är ganska korta.

Barbro Wikberg har märkt att allt yngre börjar spela tennis.

- I höst börjar jag träna flera fyra- och femåringar. Jag har en spelare där racketen är lika stor som killen, men vi bollar redan fem till sju gånger över nätet.

Tekniken och utrustningen är också väldigt annorlunda jämfört med tidigare.

- De här spelarna i turneringen har knappt fötterna på marken, jag undrar hur länge kroppen orkar med alla höga hopp. Många unga, som växer snabbt, dras redan med ryggskador, säger Wikberg.

Barbro Wikberg minns hur hennes första tävlingsracket såg ut.

- Den var gjord av natursenor och gick inte alls att spela med vid duggregn. Det var bara att gå hem och sätta den i en press med tvinnskruvar så att den hölls rak till nästa match.

Om man ser blå himmel stora som sjömansbyxor så blir vädret fint― Barbro Wikberg spår väder inför tennismatch

Trots att dagens racketar inte är gjorda av trä och natursenor gäller det också nu att vänta ut regnskurar.

Inför torsdagens (15.8) tävlingar hade det regnat en hel del och det fanns små sjöar på tennisbanorna vid Appelgrensvägen. Lite regn oroar varken Barbro Wikberg eller Johan Krause.

- Vi börjar med att skuffa undan vatten och därefter drar man med mattor och hoppas på att det inte kommer fler skurar, säger Barbro Wikberg och tillägger att hon redan ser lite blå himmel bakom regnmolnen.

En kvinna drar en så kallad matta efter sig med vilken hon torkar upp en regnvåt tennisbana.
När man drar med den nätliknande mattan längs tennisbanan jämnar man samtidigt ut vattenpölarna. På så vis torkar banan fortare upp. En kvinna drar en så kallad matta efter sig med vilken hon torkar upp en regnvåt tennisbana. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,tennis,tennisbana,tennisturneringar,regn,barbro wikberg

- Om man ser blå himmel stora som sjömansbyxor så blir vädret fint. Så sade man förr, säger Barbro Wikberg.

Det där med hur stora sjömansbyxorna ska vara för att de första tennismatcherna ska kunna spelas må vara otippat, men Johan Krause hälsar via ett sms av tävlingsledaren att tävlingarna är framflyttade till klockan elva på förmiddagen.

- Också i Wimbledon är tennisspelarna vana vid att vänta ut regn, konstaterar Barbro Wikberg när klockan närmar sig tio.

En timme räcker för att hinna få fem av totalt tio tennisbanor i Hangö i tävlingsskick. Seppo Laamanen är en av de som brukar hoppa in som frivilligjobbare. Han tar itu med redskapet ”lattan” som sopar eller snarare skuffar bort vatten från banorna.

En man torkar upp vatten på en tennisbana. Efter en häftig regnskur.
Seppo Laamanen säger sig föredra fotboll framom tennis, men när gräset behöver klippas eller tennisbanorna behöver torkas upp är han snabbt på plats. En man torkar upp vatten på en tennisbana. Efter en häftig regnskur. Bild: Yle / Tiina Grönroos tennis,tennisturneringar,Hangö,tennisbana,tennisbanor,regn,Seppo Laamanen

Förutom pågående internationella juniortävlingar i tennis har Hangö tennisklubb flera andra stora tennisturneringar bakom sig den här sommaren och tävlingarna tar inte heller slut efter det här.

Vad, förutom bra tävlingsarrangemang, gör att folk från hela världen vill komma till Hangö för att spela tennis?

- Vi har toppenfina faciliteter och vårt läge slår de flesta tennisstadion. Dessutom har vi en internationellt erkänd huvuddomare, räknar Barbro Wikberg upp.

En nackdel med att ordna stora tennistävlingar i Hangö hittar hon ändå.

- Våra egna juniorer saknas tyvärr om somrarna. De far till mommo eller ut på sjön, men vi har kallat på planpojkar från andra städer, säger Barbro Wikberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland