Hoppa till huvudinnehåll

Ron Liljendal vill göra Akilles handboll mera proffsig: "Inom några år ska vi försöka vara med i FM-ligan"

En man i svart munktröja står framför en idrottshall.
Ron Liljendal är Akilles handbolls nya verksamhetsledare. Liljendal vill satsa på att lyfta upp representationslagen till FM-ligan. En man i svart munktröja står framför en idrottshall. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,handboll,Borgå Akilles,Ron Liljendal

Sedan början av augusti har Akilles handboll en ny verksamhetsledare som heter Ron Liljendal. Nytt för i höst är också att föreningen numera har två representationslag på både dam- och herrsidan.

Ron Liljendal är inne på sin tredje arbetsvecka när Yle Östnyland träffar honom i Borgå idrottshall. Småningom börjar han bli varm i kläderna.

- Det känns riktigt bra. Jag har börjat bekanta mig med vissa juniorlag och förbundet och börjat fundera på att sätta in matcherna för säsongen.

Liljendal har själv en lång handbollsbakgrund inom Akilles. Han började spela handboll när han var 13-14 år och har sedan dess fungerat som domare och tränare samt suttit med i styrelsen några gånger.

Bakgrunden ser han som en fördel i det kommande arbetet. Den långvariga bakgrunden inom föreningen var även orsaken till att Liljendal sökte tjänsten.

En man i svart munktröja står i en trappa och håller i trappräcket.
Liljendal kommer bland annat att fungera som kontaktperson mellan olika parter inom föreningen. En man i svart munktröja står i en trappa och håller i trappräcket. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,handboll,Borgå Akilles,Ron Liljendal

- Det är någonting som jag brinner för. Alla juniorer ska ha en möjlighet att vara med, och då behöver det vara tillräckligt lätt att komma med i föreningen och få nya juniorer, föräldrar och tränare att ställa upp.

Till Liljendals nya arbetsuppgifter hör bland annat en hel del administrativa uppgifter men även att vara kontaktperson mellan olika parter. Av alla uppgifter finns det en sak Liljendal vill satsa extra hårt på.

- Det är att inom handbollen få en bra struktur så att vi proffsigt kan sköta alla uppgifter så att vi har en möjlighet att kunna få representationslaget framåt och inom några år försöka vara med i FM-ligan på både dam- och herrnivån.

Växande verksamhet

Liljendals mål är inte så långt borta. Herrlaget klarade sig bra den förra säsongen och kvalade upp sig till FM-ligan. Laget tog dock inte ännu steget upp dit utan fortsätter att spela i division ett.

Även damlaget klarar sig bra och har i år fått många före detta spelare tillbaka. Liljendal berättar att antalet spelare hela tiden ökar och att föreningen närmar sig 400 spelare.

- Det ökar hela tiden med en tillväxt på ungefär 50 spelare ifjol. Nu får vi två representationslag både på herr- och damnivån så det utökar hur många idrottare vi har med i föreningen.

Om det växer så som det ser ut så kommer nog väggen att komma emot så småningom om.― Ron Liljendal

Liljendal berättar att det här är en satsning för ge speltid åt alla spelare och för att göra representationslagen ännu bättre.

- Det andra representationslaget bland herrarna har många unga spelare. De får mycket speltid för att utvecklas för att kunna ta sig upp till nästa steg, till division ett och representationslaget där.

Den växande verksamheten börjar ändå så småningom att vara utmanande. För tillfället använder föreningen både Borgå idrottshall och gymnastiksalen i Lyceiparkens skola och redan nu är träningstiderna så gott som fulla.

En man i svart munkjacka står framför en dörren till en idrottshall.
Liljendal tror att intresset för handboll i Borgå fortfarande håller på att. En man i svart munkjacka står framför en dörren till en idrottshall. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,handboll,Borgå Akilles,Ron Liljendal

- Det är svårt att pussla ihop träningsturerna för alla lag. Det kommer säkert också att vara svårt att få in alla matcher på lämpliga tider. Om det växer så som det ser ut så kommer nog väggen att komma emot så småningom.

Liljendal ser trots allt den växande verksamheten som ett positivt problem.

- Vi vill ha många utövare med så att vi med tiden ska ha representation i alla åldrar. Det fattas lag i några åldrar men i så gott som alla åldrar finns det juniorlag så det ser riktigt bra ut!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland