Hoppa till huvudinnehåll

Ronaldos långa svit intakt – kämpar mot Messi och van Dijk om titeln årets spelare

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,Cristiano Ronaldo

För nionde året i rad är Cristiano Ronaldo nominerad till priset som till årets spelare i Europa. På damsidan kommer priset med säkerhet att gå till en spelare som förtjänar sitt levebröd i den franska klubben Lyon.

Under de senaste åren har Cristiano Ronaldo och Lionel Messi mer eller mindre prenumererat på priset som årets spelare i Europa men förra året fick de dock ge sig då Luka Modric vann.

I år kan det bli antingen Messi eller Ronaldo som vinner igen. Duon är två av de tre framröstade finalisterna tillsammans med Liverpoolbacken Virgil van Dijk.

För Ronaldo är det nionde året i rad som han är bland de tre bästa. Lionel Messi har varit topp-tre fem gånger tidigare.

Juryn som röstade fram de tre finalisterna bestod av tränare och journalister. Bland de spelare som hamnade utanför topp-tre fanns Alisson Becker, Mohamed Salah och Eden Hazard.

Tre Lyon-spelare kan vinna priset

På damsidan är finalisterna Ada Hegerberg, Amandine Henry och Lucy Bronze. Samtliga tre spelar för Lyon i den franska ligan.

Hegerberg och Henry var topp-tre även i fjol och förlorade då omröstningen mot danskan Pernille Harder. Harder hamnade på sjätte plats i år bakom Vivianne Miedema och Ellen White.

För att en spelare ska bli nominerad till priset krävs det att man spelat klubblagsfotboll i Europa under senaste säsong.

Vinnarna utses i samband med gruppspelslottningen till Champions League den 29 augusti.