Hoppa till huvudinnehåll

Augustinatten i Ekenäs förväntas slå publikrekord – endagsfestivalen ordnas för tredje gången

Två unga män står framför en konsertscen. Utomhus.
Det har inte blivit många timmars sömn de senaste nätterna för Anders Sjöblom och Daniel Lindholm som arrangerar Augustinatten i Ekenäs. Två unga män står framför en konsertscen. Utomhus. Bild: Yle / Tiina Grönroos festivaler,musik,Ekenäs,rap,Hov1,Hiphop,Vigiland,daniel lindholm

Vänner av hiphop, rap, pop och r’n’b samlas på fredag (16.8) invid campingen i Ekenäs för att delta i endagsfestivalen Augustinatten.

Arrangör är föreningen Finlandssvensk kulturutveckling och producenterna Anders Sjöblom och Daniel Lindholm tror att fjolårets publikrekord kommer att spräckas med god marginal. I år tror de att över 2 000 biljetter kommer att säljas.

Trots att det är tredje året som duon Sjöblom och Lindholm arrangerar Augustinatten upplever de att det alltid blir bråttom att hinna fixa allting före portarna öppnas på fredagskvällen.

- Vi borde igen ha startat en vecka tidigare, säger Anders Sjöblom och får medhåll av kollegan Daniel Lindholm.

Trots det började biljettförsäljningen redan en tid före jul och då lär redan de mest inbitna fansen av den svenska popgruppen Hov1 ha bokat en plats i festivalvimlet invid Båssafjärden.

Hov1 är årets huvudartister. De har flera utsålda konserter bakom sig i Sverige och meningen var också att de skulle uppträda i Vasa i Österbotten tidigare i augusti. Tyvärr inhiberade gruppen dagen innan.

- Nu har vi inte vågat kolla våra telefoner, skämtar Lindholm och Sjöblom, som alltså också var arrangörer för festivalen i Österbotten.

Det andra rikssvenska dragplåstret är DJ duon Vigiland, som liksom Hov1 besöker Ekenäs för första gången i samband med Augustinatten.

Också lokala artister

I Augustinatten uppträder också lokala rapparen och vokalisten OSQ eller Oskar Fagerström.

Han kommer från Karis, men är numera bosatt i Helsingfors. OSQ kommer att uppträda tillsammans med en annan finlandssvensk rappare, JAG (Jens Anton Grönholm) från Helsingfors.

En ung kvinna poserar genom att hålla händerna bakom nacken. Hon ser inte direkt in i kameran. Gul t-skjorta
Fanny slog genom för ett och ett halvt år sedan med låten "Woman on a deadline". I höst är hon aktuell med ny musik. En ung kvinna poserar genom att hålla händerna bakom nacken. Hon ser inte direkt in i kameran. Gul t-skjorta Bild: Pressbild festivaler,musik,Ekenäs,popmusik,daniel lindholm

Sist men inte minst får Ekenäs också besök av Fanny (Fanny Forsander) som kommer från Jakobstad och sjunger pop och r’n’b.

Festival utan åldersgränser

Augustinatten har i år slopat alla åldersgränser.

Det betyder att också ungdomar under 18 år är välkomna att lyssna och dansa på gräset framför scenen. Restaurangen, som finns på festivalområdet kommer att ha ett staket runt sitt utskänkningsområde.

Också Yle X3M finns på plats i Ekenäs och deltar i Augustinatten.

Läs också