Hoppa till huvudinnehåll

BK-46:s damlag ska vara tillbaka i FM-serien år 2025 – klubben lockar nya ledare för att få en stadig grund för flickhandbollen

BK-46:s damlag våren 2019 i en match mot Dicken.
Våren 2019 spelade BK-46:s damer i FM-serien. BK-46:s damlag våren 2019 i en match mot Dicken. Bild: Kristian Karlsson/Yle handboll,BK-46 Handboll,BK-46

Karisklubben BK-46:s damlag ska vara tillbaka på högsta serienivån i handboll om sex år. Det lovar Björn Siggberg, som är styrelseordförande för Karisföreningens handbollssektion.

BK-46 meddelade i slutet av juni att klubben drar sitt damlag ur FM-serien i handboll. Orsaken var att spelartruppen var för tunn.

BK:s handbollssektion samlas till årsmöte på onsdag (21.8). I möteskallelsen som publicerades i tidningen Etelä-Uusimaa i torsdags (15.8) skriver föreningen att det är ”särskilt viktigt att personer som har kunskap om och intresse för damhandbollen engagerar sig".

Björn Siggberg som är styrelseordförande i BK-46 Handboll säger att föreningen har planer på att ta tillbaka platsen i högsta serien inom några år.

- När vi gör det ska vi ha full bredd i vår trupp och då vill vi ha ett lag som är uppbyggt av egna förmågor, säger Siggberg.

Björn Siggberg.
Björn Siggberg är styrelseordförande för BK-46 handboll. Björn Siggberg. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Karis,ekenäs energi

Han säger att det betyder att föreningen måste ha flicklag i alla åldersklasser för att uppnå det målet.

- Då krävs det ett brett engagemang vad gäller personer som kan ställa upp som lagledare, tränare och personer som i övrigt vill stöda damhandbollen i BK-46.

Intresset stort för flickhandboll

Siggberg säger att intresset att spela handboll i BK-46 bland flickor har ökat markant under de senaste två åren.

Han berättar att föreningen för två år sedan hade 76 flickjuniorer. För ett år sedan var de 95 och senaste säsong 105.

- Vi vet redan nu att antalet flickspelare kommer att öka ytterligare.

- Den största gruppen spelare vi har är i yngre C-juniorklassen, där är många potentiella spelare på kommande, säger Siggberg och konstaterar att också B-flicklaget har en ganska bred trupp.

BK:s problem är alltså inte att klubben inte skulle ha flickjuniorer.

- Vår största utmaning just nu är att få tillräckligt med damtränare.

- En annan utmaning är att hitta personer som är villiga att bygga upp den här organisationen, säger Björn Siggberg.

Spelar division 1-handboll

Han säger att BK-46 har grundat en arbetsgrupp som jobbar med siktet inställt på år 2025.

- Målsättningen är att vara vara tillbaka i FM-serien år 2025.

Fram till dess kommer BK-46 att ha ett lag i division 1, den näst högsta damserien i handboll. Klubben har inga större problem att hitta spelare till den serienivån.

- Det är betydligt mycket enklare att få spelare till ett lag som inte tränar lika många gånger i veckan som man förutsätter att man ska träna om man spelar på högsta serienivån, säger Siggberg.

Artikeln baserar sig på en radiointervju av Malin Valtonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland