Hoppa till huvudinnehåll

Finland chanslöst mot Litauen med NBA-spelare – åkte på storstryk i förbundets jubileumsturnering

Tre finländska basketlandslagsspelare kämpar om bollen med en litauer.
Tre finländska basketlandslagsspelare kämpar om bollen med en litauer. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i basket,Alex Murphy,Elias Valtonen

Finlands basketherrar hade inget att säga till om i kvällens träningsmatch mot Litauen. Ett NBA-förstärkt Litauen krossade Finland med siffrorna 87–46 (40–23).

Finlands basketförbund firar 80 år genom att ordna en trenationsturnering i Esbo. Förutom Finland deltar även Ryssland och Litauen, vilka till skillnad från Finland förbereder sig för VM.

Litauen kom till dagens match mot Finland med bästa möjliga trupp, där bland annat NBA-spelarna Jonas Valanciunas och Damantas Sabonisin fanns med. Finland saknade i stället Lauri Markkanen, Sasu Salin och Petteri Koponen, som satt på läktaren i Esbo.

I matchens första minuter lyckades Finland störa Litauens anfallspel något, men matchbilden blev ganska snabbt klar. Efter en period var ställningen redan 22–9, i pausvilan 40–23 till Litauens fördel.

Valanciunas stod till slut för 18 poäng i 87–46-krossen, medan Sabonis gjorde nio pinnar. Finlands bästa poängplockare blev Antti Kanervo, Mikael Jantunen och Topias Palmi med sex poäng var.

– Alla som var i hallen idag såg säkert varför Litauen fungerar som ett modelland i basket för oss. Basket är nationalsport i Litauen, de har det redan i modersmjölken, kommenterade Finlands chefstränare Henrik Dettman i ett pressmeddelande.

– Vi var helt enkelt för försiktiga. Kontakter ingår i denna gren. Idag kunde vi inte svara på deras hårdhet.

På söndag möter Finland Ryssland. Matchen sänds direkt på Arenan med start klockan 18.55 och senare i TV2 klockan 22.

Läs också