Hoppa till huvudinnehåll

Hela familjens favorit Hittehatt blir nu spännande julkalender

hittehatt karaktärerna
Klampa (Tuuli Heinonen) försöker sno hittehattarnas kära julkula. hittehatt karaktärerna Bild: @Laura Pohjavirta Svenska Yle,julkalender (tv),barnprogram

Svenska Yle satsar 2019 stort på en julkalender med bekanta karaktärer. Jul i Hittehatt, som serien heter, bjuder på en helt nyskriven, fascinerande saga med ett aktuellt tema som lämpar sig för hela familjen.

hittehatterna och älvan Klampa vid biljettstationen.
hittehatterna och älvan Klampa vid biljettstationen. Bild: Annika Stubbs julkalender (tv),barnprogram,Svenska Yle

Julkalendern utspelar sig på hittegodsbyrån i Hittehatt där julen ska firas i enlighet med de gamla traditionerna. Men den här julen börjar oförklarliga saker hända.

Det växer svampar inomhus, svalor sjunger i skogen mitt i vintern och det hörs underliga ljud i den gamla stationsbyggnaden. Skogen mår inte bra och något måste göras åt saken.

Aktuella ämnen

Jul i Hittehatt behandlar aktuella ämnen som miljö och osjälviskhet.

Budskapet är att det kan vara svårt att ge upp det vi ansett att tillhör oss och det som vi uppfattar som självklart, men för naturens och allas bästa är vi beredda att vara osjälviska och ta till oss nya sanningar.

Barn som sedan ser på serien kan lära sig av karaktärernas val och handlingar. Miljöperspektivet i barnprogram är även nytänkande.

julkulan från Jul i hittehatt
Julkulan som hittehattarna kallar den. julkulan från Jul i hittehatt Bild: Annika Stubbs julkalender (tv),barnprogram,Svenska Yle

Manusförfattare för Jul i Hittehatt är Hanna Åkerfelt och Karin Berglund. Berglund står också för personregi. De har skapat en helt nyskriven julberättelse för barn.

Åkerfelt tycker att det har varit roligt att skriva för barn och att lita på impulserna.

- Jag har fått utlopp för verkligt dåliga rim under manusprocessen, skrattar Åkerfelt.

En ny karaktär

En ny karaktär vid namnet Klampa dyker upp i julkalendern och hävdar att det första hittegodset i Hittehatt, den unika julkulan, är hennes.

Hon kallar den Skogens ljus och menar att den måste tillbaka till älvorna och naturen för att rädda skogen och alla dess väsen.

Tuuli Heinonen spelar Klampa och berättar att hon är en lite annorlunda älva som inte passar in bland de andra älvorna. Hon bestämmer sig för att åka iväg och finner sig sedan i hittehattarnas värld.

Heinonen berättar att Klampa i grund och botten är godhjärtad men lite tjurig kan hon vara ibland.

- Det sägs att älvor har blont vackert svallande hår och att de trippar på tårna, Klampa gör verkligen inte det. Hon har väldigt mörkt och svart och stripigt hår och för oväsen när hon rör sig, berättar Heinonen.

En älva från serien Jul i Hittehatt
Tuuli Heinonen som älvan Klampa. En älva från serien Jul i Hittehatt Bild: Annika Stubbs julkalender (tv),Svenska Yle,barnprogram

Marc Svahnström är skådespelare bakom den bekanta karaktären Murk. Murk befinner sig oftast i hittegodsbyrån som hans gammelfarmor grundat.

- Det är han som styr och ställer, tror han i alla fall och vill gärna, kommenterar Svahnström om karaktären Murk.

Svahnström tycker att dockvärlden är fascinerande och har varit med sedan den första säsongen av Hittehatt gjordes år 2014.

Han berättar också om hur han har fått mycket erfarenhet och utvecklats under sitt arbete i Hittehatt.

- Jag har också märkt att jag blivit bättre på att slappna av för jag håller en arm rakt upp i luften hela tiden så det blir ganska tungt, skrattar Svahnström.

Vimmel spelas av Oskar Pöysti, Kusel av Henrik Heselius och Tumla av Daniela Fogelholm.

Jul i hittehatt karaktärerna vid julbordet.
På bilden från vänster karaktärerna Tumla, Vimmel, Murk, Kusel och Klampa. Jul i hittehatt karaktärerna vid julbordet. Bild: Annika Stubbs julkalender (tv),barnprogram,Svenska Yle

Inspelning på sommaren

Serien spelas in i studio där man byggt upp hittehattarnas miljöer: hittegodsbyrån och skogen som omringar den.

Inspelningarna för produktionen är på god väg och över hälften av avsnitten är redan inspelade. De resterande 10 avsnitten spelas in i september.

- Det är lite annorlunda att komma till jobbet mitt i sommaren och sjunga julsånger, skrattar Svanström som skådespelar dockan Murk.

Serien består av 24 avsnitt som tillsammans bildar en längre helhet till skillnad från de tidigare Hittehattavsnitten som varit fristående.

Julkalendern syns på Yle Arenan, Barnens Arena och på Yle Fem från första december.

Också mobilspel och papperskalender

Men Hittehatt firar inte jul bara på tv och på Arenan. Också BUU-klubbens papperskalender är i år inspirerad av serien.

Dessutom får appen BUU-klubben för mobiler och pekplattor i december nytt unikt julinnehåll med Hittehattema.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.