Hoppa till huvudinnehåll

Holländska prinsessan Christina död - blev 72 år

Prinsessan Christina
Prinsessan Christina 1947-2019 Prinsessan Christina Bild: Kungahuset i Nederländerna prinsessa,Christina

Nederländska kungahuset meddelade på fredagen att prinsessan Christina avlidit i en ålder av 72 år. Hon blev känd för sin ofrivilliga roll i den beryktade affären med "undergöraren" Greet Hofmans.

Christina, som i flera år lidit av skelettcancer, dog på fredagsmorgonen i Noordeindepalatset i Haag. Hennes jordfästning sker vid en privat ceremoni, upplyser kungahuset.

Prinsessan, som egentligen hette Maria Christina, var född 1947 som det yngsta av kronprinsessan Julianas (drottning 1948-1980) och hennes make prins Bernhards fyra barn. Den äldsta av hennes systrar, Beatrix, var drottning från 1980 till 2013, då hon lämnade ifrån sig tronen till sin son, den nuvarande kungen Willem-Alexander.

Prinsessan Christina gifte sig 1975 med exilkubanen och läraren Jorge Guillermo, varvid hon förlorade sin plats i tronföljen. Paret fick tre barn innan de skildes 1996. Innan dess hade Christina övergått till katolicismen.

Den musikaliskt begåvade Christina blev känd som sångerska och senare som dans- och ljudterapeut. Hon valde annars att inte synas i offentligheten, och under långa perioder var hon bosatt utomlands.

Som barn kom Christina att bli upphovet till 1950-talets stora kungaskandal i Nederländerna. Vid sin födelse var hon nästan blind, eftersom hennes mor haft röda hund under graviditeten.

Dotterns sjukdom gjorde att Juliana sökte hjälp hos en "undergörare" vid namn Greet Hofmans. Från och med 1948 fick Hofmans stort inflytande över kungafamiljen, och vållade en nationell kris som delade holländarna i två skilda läger.

Ett tag såg det ut som om Juliana och Bernhard skulle skiljas. Men 1956 tvingades Hofmans bort från hovet, och kungaparets äktenskap bestod.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes