Hoppa till huvudinnehåll

Katalanen som blev finlandssvensk: Albert Pinilla gör årets BUU-kalender

albert pinilla
albert pinilla Bild: Yle/Iisa Smeds Buu-klubben,illustration,Albert Pinilla

Albert Pinilla från Barcelona är konstnären bakom BUU-klubbens traditionsenliga papperskalender 2019. Han har jobbat heltid som konstnär i fyra år och bor både i Vasa och Spanien.

Pinilla har illustrerat hela livet

Redan som barn ritade Pinilla mycket och intresset följde med honom genom skoltiden.

Efter grundskolan började han studera grafisk design. Han har även studerat olika inriktningar inom konst som keramik, skulptur och illustration.

Han tycker om att kombinera så att hans stil passar både för vuxna och för barn. Han jobbar mycket på dator men försöker ändå att få fram någon slags textur i sina verk.

albert pinilla jobbar på julkalender
albert pinilla jobbar på julkalender Bild: Yle/Iisa Smeds Buu-klubben,illustration,hittehatt

Konstnären Pinilla använder sig ofta av geometriska former i sina illustrationer. Man kan se användningen av mjuka runda former i hans bilder.

Till sina illustrationer får han inspiration av andra illustratörer och egna projekt. Han har jobbat mest i Katalonien i Spanien, USA och Finland.

Pinilla har gjort mycket varierande projekt, bland annat bordsspel, tidningar för både barn och vuxna samt barnböcker.

- De mest givande projekten är de där man får ha kreativ frihet, berättar Pinilla.

Utöver jobbet som konstnär har Pinilla också jobbat en del med barn som personlig assistent på Mussor skola i Vasa. Han har också arbetat med eftisaktiviteter.

Kärleken ledde Pinilla till Österbotten

Han träffade sin finlandssvenska sambo i Barcelona under tiden hon studerade där. Efter att de varit tillsammans i tre månader skulle hon åka tillbaka till Finland och frågade Pinilla om han ville följa med.

Han hade redan som barn tänkt att det skulle vara jättespännande att en dag bo i ett av de nordiska länderna. Pinilla svarade “ja, jag följer dig” utan att tänka efter särskilt mycket .

År 2007 flyttade Pinilla till Vasa. Paret har efter flytten bott i Finland under somrarna och i Spanien på vintern.

Nu bor de tillsammans med sina två barn i Vasa. Familjen hör till en språkminoritet både som finlandssvenska i Finland och katalanska i Spanien.

Konstnär på heltid

Pinilla började jobba som konstnär på heltid för fyra år sedan i Vasa. En kompis till honom gjorde en barnföreställning i Vasa.

- Hon visste att jag tyckte om att göra illustrationer och jag fick då chansen att göra några för att ha som bakgrund i teatern samt affischen för föreställningen, berättar Pinilla.

Efter jobbet skapade han en webbplats för sina illustrationer för att börja jobba med det på heltid.

albert pinillas hemsida
Albert Pinillas hemsida. albert pinillas hemsida illustration,Albert Pinilla

BUU-klubbens traditionsenliga papperskalender

Pinilla håller nu på med BUU-klubbens pappersjulkalender. Han berättar att tidpunkten då han erbjöds jobbet var perfekt eftersom han skulle befinna sig i Finland under arbetstiden.

Papperskalendern har inspirerats av tv-serien Jul i Hittehatt som är Svenska Yles julkalender för hela familjen. Den kan ses på Arenan och Yle Fem från och med december 2019.

Jul i Hittehatt har en intressant berättelse med ett aktuellt tema som anknyter till miljön. De välkända Hittehattkaraktärerna ska rädda skogen innan det är för sent.

albert pinilla jobbar på julkalender
BUU-klubbens julkalender. albert pinilla jobbar på julkalender Bild: Yle/Iisa Smeds Buu-klubben,julkalender (tv),Albert Pinilla
“Julkalendern har en vacker och viktig historia.”― Albert Pinilla

Historien i julkalendern har gett Pinilla motivation.

- Det är jättespännande att jobba på BUU-klubbens julkalender och vara med i detta projekt, berättar Pinilla.

Pinilla har firat jul flera år i Finland med sin familj. Han upplever att vintermörkret här gör att julen blir magisk och sprider ljus i landet.

Samarbete med Luckan

Årets julkalender är ett samarbete mellan BUU-klubben och det finlandssvenska informations- och kulturcentret Luckan. Som i fjol kommer kalendern att delas ut på Luckans kontor och på bibliotek.

I november 2019 går det också att få en kalender i samband med BUU-klubbens turné och under BUU-dagarna i Helsingfors och Vasa.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Snart är det dags för BUU-turné 2019!

  BUU-klubben turnerar 20-30 november - kolla turnéplanen här!

  BUU-klubbens programledare åker på BUU-turné den 20-30 november. Under två av årets mörkaste veckor vill BUU-klubben sprida ljus, skratt och glädje för tusentals barn runt om i Svenskfinland. Kolla här när turnén når en ort nära dig!

 • Hela familjens favorit Hittehatt blir nu spännande julkalender

  Svenska Yle satsar 2019 på en kalender med kära karaktärer.

  Svenska Yle satsar 2019 stort på en julkalender med bekanta karaktärer. Jul i Hittehatt bjuder på en helt nyskriven, fascinerande saga med ett viktigt tema som lämpar sig för hela familjen.

Nyligen publicerat - Barn

 • Snart är det dags för BUU-turné 2019!

  BUU-klubben turnerar 20-30 november - kolla turnéplanen här!

  BUU-klubbens programledare åker på BUU-turné den 20-30 november. Under två av årets mörkaste veckor vill BUU-klubben sprida ljus, skratt och glädje för tusentals barn runt om i Svenskfinland. Kolla här när turnén når en ort nära dig!

 • Är barn för små för demokrati?

  Kan barn tro på demokrati i en värld som styrs av galningar?

  Dagens barn växer upp i en instabil värld. Både presidenter och andra samhällsaktörer agerar på ett sätt som förr hade ansetts osannolikt. Hatretorik försvaras som en mänsklig rättighet. Kan barnen alls tro på demokrati? - Det måste de få lära sig, säger experter.

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.