Hoppa till huvudinnehåll

Katalanen som blev finlandssvensk: Albert Pinilla gör årets BUU-kalender

albert pinilla
albert pinilla Bild: Yle/Iisa Smeds Buu-klubben,illustration,Albert Pinilla

Albert Pinilla från Barcelona är konstnären bakom BUU-klubbens traditionsenliga papperskalender 2019. Han har jobbat heltid som konstnär i fyra år och bor både i Vasa och Spanien.

Pinilla har illustrerat hela livet

Redan som barn ritade Pinilla mycket och intresset följde med honom genom skoltiden.

Efter grundskolan började han studera grafisk design. Han har även studerat olika inriktningar inom konst som keramik, skulptur och illustration.

Han tycker om att kombinera så att hans stil passar både för vuxna och för barn. Han jobbar mycket på dator men försöker ändå att få fram någon slags textur i sina verk.

albert pinilla jobbar på julkalender
albert pinilla jobbar på julkalender Bild: Yle/Iisa Smeds Buu-klubben,illustration,hittehatt

Konstnären Pinilla använder sig ofta av geometriska former i sina illustrationer. Man kan se användningen av mjuka runda former i hans bilder.

Till sina illustrationer får han inspiration av andra illustratörer och egna projekt. Han har jobbat mest i Katalonien i Spanien, USA och Finland.

Pinilla har gjort mycket varierande projekt, bland annat bordsspel, tidningar för både barn och vuxna samt barnböcker.

- De mest givande projekten är de där man får ha kreativ frihet, berättar Pinilla.

Utöver jobbet som konstnär har Pinilla också jobbat en del med barn som personlig assistent på Mussor skola i Vasa. Han har också arbetat med eftisaktiviteter.

Kärleken ledde Pinilla till Österbotten

Han träffade sin finlandssvenska sambo i Barcelona under tiden hon studerade där. Efter att de varit tillsammans i tre månader skulle hon åka tillbaka till Finland och frågade Pinilla om han ville följa med.

Han hade redan som barn tänkt att det skulle vara jättespännande att en dag bo i ett av de nordiska länderna. Pinilla svarade “ja, jag följer dig” utan att tänka efter särskilt mycket .

År 2007 flyttade Pinilla till Vasa. Paret har efter flytten bott i Finland under somrarna och i Spanien på vintern.

Nu bor de tillsammans med sina två barn i Vasa. Familjen hör till en språkminoritet både som finlandssvenska i Finland och katalanska i Spanien.

Konstnär på heltid

Pinilla började jobba som konstnär på heltid för fyra år sedan i Vasa. En kompis till honom gjorde en barnföreställning i Vasa.

- Hon visste att jag tyckte om att göra illustrationer och jag fick då chansen att göra några för att ha som bakgrund i teatern samt affischen för föreställningen, berättar Pinilla.

Efter jobbet skapade han en webbplats för sina illustrationer för att börja jobba med det på heltid.

albert pinillas hemsida
Albert Pinillas hemsida. albert pinillas hemsida illustration,Albert Pinilla

BUU-klubbens traditionsenliga papperskalender

Pinilla håller nu på med BUU-klubbens pappersjulkalender. Han berättar att tidpunkten då han erbjöds jobbet var perfekt eftersom han skulle befinna sig i Finland under arbetstiden.

Papperskalendern har inspirerats av tv-serien Jul i Hittehatt som är Svenska Yles julkalender för hela familjen. Den kan ses på Arenan och Yle Fem från och med december 2019.

Jul i Hittehatt har en intressant berättelse med ett aktuellt tema som anknyter till miljön. De välkända Hittehattkaraktärerna ska rädda skogen innan det är för sent.

albert pinilla jobbar på julkalender
BUU-klubbens julkalender. albert pinilla jobbar på julkalender Bild: Yle/Iisa Smeds Buu-klubben,julkalender (tv),Albert Pinilla
“Julkalendern har en vacker och viktig historia.”― Albert Pinilla

Historien i julkalendern har gett Pinilla motivation.

- Det är jättespännande att jobba på BUU-klubbens julkalender och vara med i detta projekt, berättar Pinilla.

Pinilla har firat jul flera år i Finland med sin familj. Han upplever att vintermörkret här gör att julen blir magisk och sprider ljus i landet.

Samarbete med Luckan

Årets julkalender är ett samarbete mellan BUU-klubben och det finlandssvenska informations- och kulturcentret Luckan. Som i fjol kommer kalendern att delas ut på Luckans kontor och på bibliotek.

I november 2019 går det också att få en kalender i samband med BUU-klubbens turné och under BUU-dagarna i Helsingfors och Vasa.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Prisbelönt animationsserie får inte visas för målgruppen - Rädda Barnen håller inte med: "Barnen har rätt att få skydd mot och kunskap om sexuellt våld"

  Tre av de fyra avsnitten fick en åldersgräns på tolv år.

  Animationsserien Min kropp är min har belagts med åldersgränser som gör att många barn inte får se serien. Rädda Barnen anser att serien lämpar sig för yngre barn, medan bildprogramsnämndens ordförande försvarar åldersgränserna. Svenska Yle är samproducent för serien.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.