Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Penningsinsamling i skolor väcker diskussion, Estland sänker alkoholskatten, miljömedvetenhet i Kina orsakar läkemedelsbrist i Europa

En spargris står bakom små högar av euromynt.
En spargris står bakom små högar av euromynt. Bild: Mostphotos/Tatiana Epifanova Spargris,sparande,ekonomi,ekonomisk tillväxt,euro,Mynt,grisar,finansväsen,Finans,förmögenhet,pengar

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Tidigt på fredag morgon släcktes en eldsvåda vid Herajoki skola i Riihimäki. Skolarbetet i byggnaden måste avbrytas tillsvidare på grund av skadorna som eldsvådan orsakat.

Diskussionen om penninginsamlingar i skolor, för exempelvis klassresor och lägerskolor, har åter väckts till liv. Det här efter ett initiativ från föräldrar och Förbundet Hem och Skola som lett till att Korsholms högstadium har lagt alla klassresor på is.

Utrymmesbrist har redan länge varit en del av vardagen i Sundom skola och i Gerby skola i Vasa. Genom tillfälliga arrangemang har man ändå lyckats klämma in allt fler skolbarn. Men medan Gerby skola kan se fram emot en permanent lösning nästa höst kommer elever och lärare i Sundom att få vänta länge än.

Sibbo satsar på att bygga nytt och renovera gammalt. Särskilt i Nickby centrum påverkas trafiken av flera byggprojekt samtidigt, och så har det varit en tid. I höst ska åtminstone en del projekt bli klara.

Dagens sommarpratare är rapmusikern Paleface. Han har hela sitt liv varit starkt engagerad i samhällsfrågor och tar ställning mot orättvisa i sina låtar. Du kan lyssna på direktsändningen i Yle Vega klockan 10.03.

Utrikes

Estlands finansminister: Vi sänkte alkoholskatten för att vi tidigare hade gjort misstaget att höja den.

Kina har stängt tusentals medicinfabriker under de senaste åren. Fabrikerna har orsakat utsläpp i miljön och säkerheten har varit bristfällig. Kinas strängare miljöpolitik har lett till medicinbrist i Europa.

Väder

Vädret är ostadigt närmast i väst och i norr, i öster är det tidvis rätt soligt. I landets västra och östra del ligger temperaturen mellan 18 och 21 grader och i norr ligger temperaturen mellan 11 och 18 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes