Hoppa till huvudinnehåll

New York-lag kan tvinga Jehovas vittnen att bryta tystnaden kring pedofiler

Ordet "Jehovah's" utanför en av Jehovas vittnens rikets salar.
Bildsättningsbild. Ordet "Jehovah's" utanför en av Jehovas vittnens rikets salar. Bild: Jack Sullivan/AOP Jehovas vittnen

I USA inleds två rättsfall som potentiellt kan tvinga Jehovas vittnen att bryta mot sin policy att behandla församlingsmedlemmars brott internt.

Två före-detta vittnen har lämnat in stämningsansökningar gällande sexuella övergrepp som begåtts mot dem som barn, uppger Newsweek.

En 48-årig kvinna uppger att hon som barn blev utnyttjad av en av församlingens äldste, det vill säga en av församlingens ledare.

Hennes föräldrar, som tog upp saken med församlingens ledning, blev uppmanade att be för mannen. De tog slutligen ärendet till polisen, varpå mannen dömdes till 3,5 års fängelsestraff.

Det andra fallet gäller en 47-årig man, som säger att en man församlingen utsett till hans andliga vägledare våldtog honom flera gånger då han var barn. Den första våldtäkten inträffade då han var 14 år gammal.

Både kvinnan och mannen har nu väckt åtal mot den styrande kretsen – åtta män som leder vittnenas verksamhet världen över – eftersom de anser att ledningen bär en del av skulden, då de uppmanat församlingsmedlemmar att inte blanda in polisen i fall som dessa.

Dessutom anser de att församlingarna potentiellt känt till att dessa män är pedofiler innan de begick övergreppen, men inte varnat barnens föräldrar.

Lagändring ligger bakom

Rättsfallen baserar sig på en ändring delstaten New York infört i sin barnskyddslag. Förändringen ger personer som blivit sexuellt utnyttjade som barn åtalsrätt även om brottet preskriberats.

De preskriberade brotten måste anmälas inom loppet av ett år. Delstaten förväntar sig att tusentals stämningsansökningar kommer att lämnas in.

Jehovas vittnen för protokoll över både sina medlemmars andliga och "världsliga" brott, och denna information arkiveras. Under årens lopp har många länder krävt att få tillgång till dessa arkiv, eftersom de kan innehålla bekännelser om allvarliga brott – till exempel sexuellt utnyttjande av barn.

Än så länge har samfundet vägrat öppna arkiven, med motiveringen att bekännelserna getts vid andliga tillfällen och att de därav är konfidentiella.

De uppger att offren alltid har rätt att ta upp saken med myndigheterna, men detta sker relativt sällan – delvis på grund av vittnenas policy att hålla sig borta från dem.

I rättsfallen som nu inleds kräver målsägande att ledningen ska ställas till svars för fall av sexuella utnyttjanden av barn från flera år tillbaka, samt att organisationen ska ge myndigheterna tillgång till arkiven.

Jehovas vittnens högkvarter ligger i New York.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Jehovan todistajien ylin johto syytteeseen pedofiilien suojelusta – Myös USA:n korkein oikeus ottaa kantaa tietojen peittelyyn" skriven av Yrjö Kokkonen.

Läs också