Hoppa till huvudinnehåll

Satu Mäkelä-Nummela säkrade finländsk nationsplats till OS i Tokyo – blev tvåa i världscuptävling på hemmaplan: "Lite lättad känsla"

Satu Mäkelä-Nummela får en kram av sin dotter.
Satu Mäkelä-Nummela gratulerades av sin dotter efter den lyckade tävlingen i Hollola. Satu Mäkelä-Nummela får en kram av sin dotter. Bild: Lehtikuva Satu Mäkelä-Nummela,skytte

Mitt i trapfinalen av världscuptävlingen i Hollola stod det klart – Satu Mäkelä-Nummela har fixat Finlands andra nationsplats i skyttegrenar till OS i Tokyo. Mäkelä-Nummela tog till slut en fin andraplacering i hemmatävlingen.

Nationsplatsen i trap till OS i Tokyo 2020 blev ett faktum mitt i finalen av världscuptävlingen i Hollola. Detta efter att normalfinalens etta Darja Semjanova lämnat på en fjärdeplats.

I finalen deltog sex skyttar, av vilka två stycken redan säkrat OS-plats tidigare. I finalen stod två nya OS-platser på spel.

Satu Mäkelä-Nummela kämpade i finalen om nationsplatsen med främst Semjanova. Av finalens första 25 lerduvor prickade Semjanova 19, medan Mäkelä-Nummela träffade 21 stycken.

Efter detta visade finländaren prov på riktig kylighet och säkrade med en jämn insats en fin andraplacering i tävlingen. Vann gjorde Penny Smith från Australien, som också därmed säkrade en nationsplats till OS.

– En lite lättad känsla, konstaterade Mäkelä-Nummela efter finalen enligt STT.

Smiths landsman Laetisha Scanlan placerade sig tredje. Scanlan hade redan säkrat en OS-plats tidigare.

Nationsplatsen i sig garanterar inte Mäkelä-Nummelas OS-deltagande, men den som fixat platsen brukar ligga bra till när representanter utses. OS i Tokyo skulle bli Mäkelä-Nummelas fjärde raka.

– Det är fint om man får göra sitt fjärde raka OS, då har man inte hållit några mellanår, tyckte Mäkelä-Nummela som tog guld i sitt första OS.

I totalresultatet blev Marika Salmi sjunde, medan Noora Antikainen blev 13:e.

Sedan tidigare har Finland en nationsplats i skeet till Tokyo. Den fixades av Lari Pesonen.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport