Hoppa till huvudinnehåll

Spannmålsexport börjar i Dalsbruk - kan ge bättre priser för jordbrukarna

Havreplanta
Havre ses som framtidens hälsokost. Havreplanta Bild: Yle/Stefan Paavola havre,sädesslag,jordbruk,lantbruk,Skörd

Det rör på sig i Dalsbruks hamn. Förutom export av träfiber, virke, tillverkning av bryggor och en växande vinterförvaring för båtar, kommer dessutom bönder att börja synas där.

Tidningen Landsbygdens folk skriver att företaget Avena börjar ta emot spannmål för export i Dalsbruks hamn i år. Till en början enbart havre, men fler grödor kan bli aktuella. Jordbrukaren Kjell Lindman tycker att det låter som goda nyheter.

Han odlar havre på cirka 25 hektar och årets skörd ser ut att blir okej.

- Rågen tröskade jag i går och blev färdig klockan 6 på morgonen. Men för havren dröjer det ännu några veckor innan det är dags för skörd, så små regnskurar gör bara gott för grödan, säger Lindman.

Kjell Lindman framför några traktorvagnar.
Kjell Lindman slipper torka havren på gården om han för den ner till Dalsbruks hamn i fortsättningen. Kjell Lindman framför några traktorvagnar. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Kjell Lindman

Hur stor exporten av havre ska bli, och vilka andra spannmål som kan bli aktuella vill Avena ännu inte gå ut med. Men havren kommer att kunna levereras till hamnen från och med augusti i år, året om.

- Havreodling är inte särskilt stort på Kimitoön, det ska bli spännande att följa med om det blir en förändring på det nu. Exporten är aktuell också för närområden som Salo, Sagu och Bjärnå. Dalsbruk känns som en naturlig plats att utvidga i, säger Helena Fabritius, verksamhetsledare vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund i Åboland.

Avena exporterar också spannmål från hamnar i Borgå och Ingå sedan tidigare. Den operativa verksamheten sköts av Seaport Logistics som redan har verksamhet i hamnen.

Finländsk havre populär

Enligt Helena Fabritius har finländsk havre, och spannmålen i allmänhet, gott rykte utomlands. Det beror delvis på klimatet.

- Vi har fortfarande relativt kalla vintrar vilket innebär att vi inte behöver bespruta åkrarna lika mycket som på andra ställen. Dessutom innebär de långa sommarnätterna att aromen i spannmålet utvecklas på ett bra sätt, säger hon.

I Finland produceras ungefär 1000 miljoner kilogram havre varje år och är det näst populäraste spannmålet i Finland efter korn. Havreproduktionen har dock inte ökat de senaste 30 åren.

Rekordåret 1990 skördades hela 1700 miljoner kilogram vilket är dubbelt så mycket jämfört med förra året då jordbruket drabbades hårt av torka.

Havreskörden i Finland
Havreskörden i Finland

Den allt populärare havren gör dock att jordbrukssektorn ser en potential i grödan. Enligt Naturresursinstitutet Luke konsumerade finländarna 7,3 kilo havre per person förra året, jämfört med 2010 då konsumtionen låg på 5,4 kilo.

Det uppskattas att konsumtionen av havre fortsätter att stiga med tio procent varje år i Finland.

Förra årets katastrofala torka slog också hårt mot Kjell Lindman. I medeltal får han ut 5 000 kilogram höstvete per hektar, i fjol blev det 1 200 kilogram. Men nu verkar skörden bli bättre.

- Jag tycker att havre är en bra växt att odla, den är bra för växtföljden. Det som kan bli jobbigt är flyghavren som man måste hålla under kontroll. Sparar man eget utsäde och har koll på vilka åkrar som sett bra ut så är det inte så svårt att hålla flyghavren på ett minimum, säger Kjell Lindman.

- Jag har tre kilometer till torken på gården, och bara nio till Dalsbruk, så jag kommer säkert att prova på att leverera till hamnen i år. Utrymmena verkar bra och all ökad aktivitet i hamnen känns positiv, säger Lindman.

Dalsbruks fabriksområde.
Hamnen i Dalsbruk ser mycket utveckling de kommande åren. Dalsbruks fabriksområde. Bild: Amanda Vikman/YLE Dalsbruk,valsverksholmen

Nästa vecka kommer företaget Avena ut med närmare uppgifter om bland annat kapaciteten och hur verksamheten ska utvecklas.

Artikeln uppdaterades den 18.8.2019 kl 15:45: Havreskörden i Finland ligger på 1 miljon ton, eller 1000 miljoner kg, inte 1000 ton som det stod tidigare.

Artikeln uppdaterades den 2.9.2019 kl 15.30: I texten stod det att man kan leverera havren direkt efter skörd vilket inte stämmer. Havren måste torkas före leverans, i hamnen har man endast utrymmen för lagring.

Läs också