Hoppa till huvudinnehåll

Tillåtet att bada vid Gustavsborgs, Tropiclandias och Storvikens badstränder igen

Stranden på Sandö i Vasa gapar tom när badförbud råder.
Stranden på Sandö i Vasa gapar tom när badförbud råder. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Strand,badförbud

På fredag kom nya resultat från de vattenprover som har tagits vid badstränderna i Vasa. Kvalitetskraven vid Gustavsborg, Tropiclandia och Storviken uppfylls nu och det är tillåtet att bada där igen.

Vid Sandö, Smulterö och Top Camping-campingområdets badstränder rekommenderas det tills vidare att man inte badar där, eftersom det tidigare har konstaterats små mängder virus i badvattnet.

Nya prover nästa vecka

Nästa vecka ska Vasa stads miljösektor ta nya virusprover av badvattnet vid Sandö, Smulterö och Top Camping-campingområdets badstränder.

– Vidare kommer jämförande prover att tas av badvattnen vid Strömsö och Abborröns badstränder. Vi tar också motsvarande prover av vattnet i Toby å och vid Påttska avloppsreningsverket, säger Vasa stads hälsoingenjör Maarit Kantola i ett pressmeddelande.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Valvira har rekommenderat att de nya proverna tas.

– Vi tar jämförande prover på Strömsö och Abborröns badstränder för att få mera information om förekomsterna och mängderna av virus i havsvattnet. Virusproverna från Toby å och Påttska ger oss också behövlig tilläggsinformation, säger Kantola.

Kantola säger att resultaten kommer att bli klara mot slutet av nästa vecka och då kommer ny information.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten