Hoppa till huvudinnehåll

Demokraatti: Statsminister Rinne intygar att påslagen till utbildningen nog kommer

Antti Rinne vid kommunmötet i Nyland i augusti 2019.
Finansministeriet kom med sitt budgetförslag på fredagen. Antti Rinne vid kommunmötet i Nyland i augusti 2019. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Mer pengar utlovas för högskolorna i finansministeriets förslag till budget, men en bråkdel av påslaget som nämns i regeringsprogrammet. Till tidningen Demokraatti säger ändå statsminister Antti Rinne att högskolorna nog i sinom tid ska få hela den utlovade summan.

Pengarna är på väg, frågan är bara när. Statsminister Antti Rinne (SDP) vidhåller att högskolorna nog ska få sina planerade påslag inom loppet av den nuvarande mandatperioden.

- Det är alldeles klart att vi i slutet av den här mandatperioden har en situation där yrkeshögskolorna årligen får 20 miljoner mer och universiteten årligen 40 miljoner mer. Vi har däremot inte i något skede talat om hur de här pengarna ska portioneras ut, att de skulle finnas till förfogande i början av 2020.

Finansministeriet offentliggjorde sitt förslag till budget på fredagen. Ministeriet föreslår en höjning på 10 miljoner till universiteten och 5 miljoner till yrkeshögskolorna nästa år.

Beskedet fick hastigt kritik av intresseorganisationer, däribland Rådet för yrkeshögskolornas rektorer, Finlands universitetsrektorers råd, Bildningsarbetsgivarna, Professorsförbundet, Forskarförbundet, lärarfacket OAJ samt studerandekårerna SYL och SAMOK.

Regeringen lovade pengarna direkt, enligt minister

På lördagen krävde forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) tvärtemot statsminister Rinne, att beloppen på 20 respektive 40 miljoner ska delas ut till högskolorna redan år 2020.

Minister Kosonen hävdar i Helsingin Sanomat att man i regeringsprogrammet minsann har kommit överens om tidtabellen för påslagen, nämligen de hela beloppen redan 2020, men att finansministeriet nu föreslår ett annat tillvägagångssätt.

Kosonen tillägger att hela påslaget på 60 miljoner till högskolorna i varje fall ska bli verklighet inom mandatperioden, och att finansministeriets förslag nu är ett underlag för förhandlingar.

De slutgiltiga beloppen för kommande år klarnar under regeringens budgetmangling den 17-18 september.

Läs också