Hoppa till huvudinnehåll

Demonstrationerna fortsätter i Hongkong - Den kinesiska grannstaden ställer sig skeptisk till proteströrelsen

Demonstranter under färgglada paraplyer på gata i Hongkong.
Demonstrationerna fortsätter i Hongkong. Demonstranter under färgglada paraplyer på gata i Hongkong. Bild: EPA-EFE Hongkong,demonstration

Tusentals lärare väljer att trotsa regnet och har nu intagit ett torg i ett finansdistrikt i Hongkong för att ge demonstrantrörelsen sitt stöd. På demonstranternas skyltar står slagord som ‘’skydda den kommande generationen’’.

En lärare som South China Morning Post har talat med säger att han deltar i demonstrationen eftersom han upplever att Hongkongs ledare vänt dövörat till.

Den tidigare brittiska kolonin Hongkong återgick i Kinesisk ägo för 22 år sen för att bli en av två särskilda administrativa regioner i Kina.

Hongkong lyder under policyn ett land, två system, vilket innebär att landet tillåts ha ett eget politiskt och ekonomiskt system. Det innebär också att Hongkongbor har yttrandefrihet och rätt att protestera.

Lärare demonstrerar i Hongkong.
Demonstrerande lärare i Hongkong. Lärare demonstrerar i Hongkong. Bild: EPA-EFE Hongkong,demonstrationer

Demokratiaktivister har under tio veckors tid intagit gatorna i Hongkong satt press på myndigheterna. I den kinesiska grannstaden Shenzen ställer man sig skeptisk till proteströrelsen.

– De förstör för sig själva, säger en taxichaufför som inte vill uppge sitt namn i och med ärendets känsliga natur åt nyhetsbyrån AFP.

– Vad ska de göra då deras ekonomi går i kras och ingen vill besöka Hongkong? undrar taxichauffören vidare.

Trots att Shenzen gränsar till Honkong är det inte alldeles enkelt att besöka grannen. Fastlandskineser behöver ett utrese- och ett inresetillstånd och det finns en övre gräns för antal resor över gränsen.

Shenzen blev indragen i Hongkongdramat efter att kinesisk media rapporterade om att delar av militärpoliser från Folkets beväpnade polis (PAP) har koncentrerats vid gränsen, uppenbarligen redo att rycka in mot demonstranter.

Kinas statliga medier har under de senaste dagarna visat bilder på militärstyrkor i Schenzen, något som ökat oron för en eventuell militär inblandning i Hongkong.

Shenzen är belägen på andra sidan om den så kallade kinesiska brandväggen, vilket innebär att tillgången till fria nyheter och information är begränsad. Den kinesiska regeringen har infört sträng censur både på internet och i medier.

Shenzhen.
Shenzen - den kinesiska metropolen vid gränsen till Hongkong. Shenzhen. Kina,Shenzhen

''Har hört att väst betalar 1 400 dollar per protest''

Flera av dem som nyhetsbyrån AFP talat med i Shenzen ifrågasätter proteströrelsen och somliga anser rentav att protesterna är finansierade av länder i väst.

– Unga människor tänker inte riktigt efter, de har haft det bra, säger en anonym person till nyhetsbyrån AFP.

Det kinesiska styret har gått från att radera allt med anknytning till proteströrelsen från internet i juni, till att påstå att protesterna är i maskopi med ‘’Styrkorna i väst’’.

Under förra veckan gick den Kinesiska regeringen över till att stämpla massprotesterna som startskott till terrorism.

Konspirationsteorier om att västländer driver på oroligheterna Hongkong har därför slagit rot även i Shenzen.

– Amerikaner har omringat vårt land, säger en man vid namn Feng till AFP. En påverkan från väst är tydlig, de betalar studerande och arbetslösa för att styra upp bråk och demonstrera.

En annan man, Chen, håller med Feng och säger att det är USA, Storbritannien och Taiwan som ligger bakom och betalar Hongkongborna för att skapa kaos.

– Jag hörde att de betalar upp till 1 400 dollar per protest, tillägger Chen.

Källor: AFP, AP, Reuters, South China Morning Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes