Hoppa till huvudinnehåll

EIF:s drömstart ledde ingen vart – Jaro knep full poängpott på hemmaplan efter snabb vändning

EIF-Jaro.
Jaro knep full poängpott mot EIF (arkivbild). EIF-Jaro. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,FF Jaro

0–1 till Ekenäs IF efter bara fyra minuter. Men innan matchen hunnit bli fyra minuter äldre hade Jaro redan vänt. Till slut blev det en komfortabel 4–1-seger för Jakobstadslaget hemma på Centralplan. I damligan är i sin tur slutserieplatserna nu spikade.

Senast Jaro spelade en hemmamatch var det Jakobstadslaget som inledde starkt och sedan fick se sig besegrat.

Den här gången var tongången den exakta motsatsen.

Bara fyra minuter in i dusten mot Ekenäs IF på lördagen hade Daisuke Uemara sett till att de gästande västnylänningarna gått upp i en 1–0-ledning. Men Jaro kom tillbaka med besked.

Tre minuter efter kallduschen kvitterade Axel Vidjeskog. En minut efter fullträffen såg Joni Remesaho till att det stod 2–1 på tavlan.

Ett bakslag som EIF inte klarade av att resa sig från.

Efter halvtidspausen fortsatte Jaro att öka på takten. 2–1 blev 4–1 inom loppet av 16 minuter och samtidigt stod det klart att Jakobstadslaget skulle knipa full poängpott på Centralplan.

Även om det återstår nio omgångar av årets upplaga av fotbollsettan för Jaros del är avståndet upp till TPS redan stort. Tack vare trepoängaren på lördagen ligger Jakobstadslaget ändå tillfälligt sju poäng efter Åbolaget i tabellen.

EIF ligger i sin tur på en stabil sjätteplats med 22 poäng på 19 matcher.

Slutserieplatserna spikade i damligan

I damligan stor viktiga poäng på spel i Esbo, där FC Honka stod värd för TPS. Honka ligger tvåa i tabellen och ville själv se till att inte låta HJK rycka allt för mycket i täten, medan TPS låg två poäng bakom Åland United och spel i övre slutserien.

I och med att endast en match återstår av grundserien i damligan – där TPS möter HJK – var en trepoängare nästan ett måste för Åbolaget. Samtidigt var laget tvunget att hoppas på åländskt torsk på hemmaplan.

Men det ville sig inte. Istället var det Esbodamerna som knep full poängpott efter ett mål av Anni Miettinen. Mer än så behövdes inte på lördagen utan Honka tog segern med 1–0.

Åland United såg samtidigt till att ta en uddamålsseger över IK Myran med 1–0 tack vare Isabella Mattsson, vilket innebär att laget steg upp till fyra och samtidigt såg till att TPS inte längre kan nå topp 6 eller den övre slutserien.

TPS ligger på 18 poäng med en match kvar, medan sexan KuPS har 23 poäng – lika många som Åland United och JyPK.

ONS stod i sin tur för en 4–3-seger över KuPS och rev upp en sexpoängslucka ner till Myran i bottenstriden.

Samtliga resultat från dagens fotbollsmatcher hittar du på Yle Sportens målservice.

Läs också