Hoppa till huvudinnehåll

En kortare rutt och vackert väder lockade cyklister till Tour de Östnyland

Landsvägscyklister vid infarten till Borgå gamla stad.
Touren på 280 kilometer avklarad med glada miner och gott humör. Landsvägscyklister vid infarten till Borgå gamla stad. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,cykling,Tour de Östnyland 2019

Vackert väder, gott humör och en lämplig utmaning. Så sammanfattar deltagarna årets Tour de Östnyland som samtidigt bjöd på en uppskattad kortare rutt på 100 kilometer.

I år hade cyklisterna två rutter att välja mellan: En längre på 280 kilometer och en kortare på 100 kilometer.

Det visade sig vara en lyckat drag att erbjuda en kortare sträcka. 15 av de 25 cyklister som startade från Krämaretorget i Borgå klockan 7 på morgonen hade valt den.

Cyklister redo för start.
Touren startar i Borgå gamla stad. Cyklister redo för start. Bild: Yle / Fredrika Lindholm cyklister,Borgå,Tour de Östnyland 2019

Bland dem Maria Gunaropoulos-Vilenius som deltog för tredje gången.

- Det här med att det finns två rutter ser ut som om det har lockat mera folk. Det är riktigt roligt, säger Gunaropoulos-Vilenius.

Vad förväntar du dig av dagens cykeltur?

- Att jag kommer igenom. Det ska bli riktigt roligt och fint väder har vi i alla fall.

Som de flesta deltagare har Maria Gunaropoulos-Vilenius förberett sig genom att tanka extra kalorier under den gångna veckan. I bagaget finns energidrickor, geléer och chokladstänger.

En klunga cyklister på landsvägen nära Gammelby.
En klunga cyklister på landsvägen nära Gammelby. Bild: Yle/Fredrika Lindholm cyklister,evenemang för allmänheten,tour de östnyland

Lasse Lehtinen hör till årets debutanter. Han har också valt den kortare sträckan.

- Den långa känns kanske lite för tung till att börjas med. Och jag har förberett mig dåligt. Jag har varit lite sent ute med förberedandet, men jag har hård tillit att det går bra, säger Lehtinen.

Enligt uppgift ska sammanlagt 30 cyklister ha deltagit i touren. De flesta ska ha cyklat genom de båda sträckorna, medan några vände tillbaka redan i Lovisa.

Cyklisterna skriver historia

Klockan 10:45 skrevs historia då pelotonerna delas upp i två. I Gammelby vek ett tiotal hjulburna av österut mot Lovisa för den traditionella touren.

Den andra gruppen vek av västerut för att ta sikte på Gladas och Särkijärvi.

Bjarne Fagerstedt, Mikke Kulju och Anton Beijar dök upp i mål kort efter varandra lite före klockan 12.

Landsvägscyklist vid infarten till Borgå gamla stad.
Anton Beijar cyklade 100 km. Landsvägscyklist vid infarten till Borgå gamla stad. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,cykling,Tour de Östnyland 2019

Beijar har cyklat till jobbet under sommaren, men det här var första gången som han cyklade 100 kilometer.

- Nog känns det bra. De sista tio kilometrarna i motvind kändes litet mera, annars gick det nog bra.

Benen känns som spaghetti

För Bjarne Fagerstedt som också deltog för första gången var rutten en tuff men lämplig utmaning.

- Nu är nog benen lite spaghetti. Det var nog tungt den här sista sträckan med motvind på Kialaåkrarna. Men vädret var ju härligt och lämplig temperatur och inga regn.

Landsvägscyklist vid infarten till Borgå gamla stad.
Bjarne Fagerstedt. Landsvägscyklist vid infarten till Borgå gamla stad. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,cykling,Tour de Östnyland 2019

Fagerstedt ska fira med bastu och hoppas att hustrun har lagat något gott till middag.

Yle Östnylands redaktör Katarina Lind blev tvungen att avbryta loppet efter 162 kilometer på grund av skada. Mikael Kokkola genomförde hela rutten på 280 kilometer.

Tre cyklister har matpaus i Gammelby. De sitter utomhus på en bänk.
Drickapaus i Gammelby. Tre cyklister har matpaus i Gammelby. De sitter utomhus på en bänk. Bild: Yle/Fredrika Lindholm cyklister,evenemang för allmänheten,Gammelby,tour de östnyland

Ledarklungan under hela touren bestod av Kjell Andersson, Sebastian Holst, Staffan Jåfs, Ove Bäckmark, Janne Mansner, Rolf Söderberg och Kalle Wiksten.

Någon minut före klockan 19 hade de trampat sina 280 kilometer. Efter ett kort uppehåll vid Krämaretorget bar det vidare mot Åstranden och en välförtjänt öl.

Landsvägscyklister vid infarten till Borgå gamla stad.
Landsvägscyklister vid infarten till Borgå gamla stad. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,cykling,Tour de Östnyland 2019

- Det var nog en ganska bra rutt, en del ställen skulle det ju ha kunnat vara lite bättre asfalt och så här, säger Sebastian Holst som just kommit i mål.

Också Janne Mansner är glad över att vara framme. Förutom en punktering gick färden bra och i en snabb takt. Klungan hade en snitthastighet på 27,5 km/h

- Det är nog skönt, säger han.

Läs också