Hoppa till huvudinnehåll

Italiens inrikesminister Salvini utreds av åklagare för agerande kring räddningsfartyg

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Salvini har vägrat låta biståndsfartyget anlöpa hamn i Lampedusa trots att fartyget varit till sjöss i två veckor. Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Bild: AFP / Lehtikuva Matteo Salvini

Italienska åklagare har inlett en utredning i inrikesminister Matteo Salvinis agerande kring biståndsfartyget Open Arms, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Utredningen gäller möjligt tjänstebrott och kidnappning.

Den italienska kustbevakningen kontaktade Salvini på fredagen för att säga att det inte finns några skäl att förhindra fartyget från att anlöpa hamnen i Lampedusa.

Nu har polisen beslagtagit dokument på denna kommunikation mellan kustbevakningen och inrikesministeriet för att bekräfta att ordern som förhindrar fartyget att komma i land faktiskt kom från Salvini.

Salvini har vägrat låta fartyget med 134 migranter anlöpa hamn i Lampedusa. Fartyget har varit till sjöss i två veckor.

Biståndsfartyget Open Arms har inte fått komma i hamn i Lampedusa.
Räddningsfartyget Open Arms. Biståndsfartyget Open Arms har inte fått komma i hamn i Lampedusa. Bild: AFP / Lehtikuva sjöräddning,migranter,Medelhavet,Lampedusa

Premiärminister Giuseppe Conte lyckades på lördagen få inrikesministern att böja sig och tillåta de 27 barnen ombord att komma i land, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Italienska myndigheter har redan evakuerat ett fåtal av passagerarna i behov av sjukvård.

Premiärminister Conte har uppgett att andra europeiska länder redan gått med på att ta emot migranterna och de asylsökande ombord på fartyget, men inrikesministeriet hävdar att inget land formellt ännu vidtagit några sådana åtgärder.

De flesta av personerna ombord på fartyget kommer från afrikanska länder och har räddats på Medelhavet.

Källor: AFP, Reuters